Hlavní obsah

Chytil se zapsal do historie Rangers. Svou gólovou sérií překonal i Jágra

Praha

Sebral odražený puk, nabruslil si do výhodnější pozice a nekompromisně zavěsil. Filip Chytil svým čtvrtým gólem v řadě (ve videu čas 6:20) vystřelil v pondělním programu NHL hokejistům New Yorku Rangers výhru 2:1 nad Dallasem. Nejen že trefa devatenáctiletého teenagera natáhla Jezdcům domácí sérii už na šest výher, ale také se zapsala do klubové historie.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Český útočník New Yorku Rangers Filip Chytil (72) se snaží clonit a tečovat puk v zápase s Dallasem.

Článek

Zlínský odchovanec se stal prvním náctiletým hráčem, který v dresu klubu z Manhattanu skóroval ve čtyřech zápasech za sebou. Zároveň se stal teprve druhým českým teenagerem, jenž se čtyřikrát v řadě zapsal mezi střelce. Vyrovnal tak počin Radka Dvořáka ze sezony 1995/1996. Tehdy osmnáctileté křídlo stihlo mezi 2. a 7. listopadem ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech skórovat v dresu Floridy dokonce šestkrát.

Chytil zároveň překonal Jaromíra Jágra a Petra Sýkoru, kterým se v teenagerském věku podařilo skórovat ve třech střetnutích v řadě.

„Po každém zápase se cítím mnohem jistější. Když jsem se v úvodních 17 utkáních střelecky neprosadil, chyběla mi sebedůvěra, ale po první brance se to zlepšilo. Teď vyhráváme a já týmu pomáhám góly," okomentoval své zlepšené výkony Chytil, pro kterého to byl první vítězný zásah v NHL.

Ačkoliv talentovaný forvard hodně dlouho čekal na první gól v sezoně, trenér Dave Quinn mu nadále věřil. Chytil ale převážně nastupoval na centru čtvrté formace a jeho ice-time se pohyboval okolo deseti minut.

Zlom přišel v zápase proti Vancouveru, kdy se mladý útočník dočkal své premiérové trefy v ročníku. Na ledě strávil už o čtyři minuty déle a totéž pokračovalo i v dalších duelech. V utkáních proti Islanders, Floridě a Dallasu se také změnila jeho pozice. Kouč Chytila přesunul na křídlo první lajny a kroměřížský rodák ve zmíněných zápasech pokaždé skóroval.

„Nečekal jsem, že se mu bude takhle dařit, rád bych řekl opak. Je nesmírně talentovaný. Věděl jsem, že jakmile skóruje, přidá další branky, ale netušil jsem, že se prosadí ve čtyřech utkáních po sobě," vysekl Chytilovi poklonu Quinn.

V podobném duchu se vyjádřila i klubová legenda - brankář Henrik Lundqvist: „Od začátku jsme věděli, že je mimořádně talentovaný. Nyní nám ukazuje, čeho je v rozhodujících momentech schopen. Hráči s takovými dovednostmi můžou být rozdíloví ve spoustě zápasů."

Chytil může svou gólovou šňůru natáhnout už ve čtvrtek, kdy Rangers na svém ledě, kde drží sérii šesti výher v řadě, v městském derby hostí Islanders.

Reklama