Hlavní obsah

Dokonalá příprava, perfektní sezona? Eliáš Devils hodně věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm zápasů, sedm výher. Jistě, byla to teprve příprava na novou sezonu NHL, ale i tak ukázala sebevědomí, se kterým do ní hokejisté New Jersey vstoupí. „Systém funguje, hráči jsou odhodlaní,“ říká pro Sport.cz nejproduktivnější hráč v historii Devils Patrik Eliáš, jenž působí v klubu jako poradce a za oceánem se zotavuje po operaci ramene.

Foto: Český hokej

Bývalý český hokejista Patrik Eliáš vyměnil dres za sako a působí v New Jersey Devils jako poradce.

Článek

Experimentování se sestavou, zkoušení mladých hráčů i nových posil a herních variant. A přesto se New Jersey ve všech přípravných zápasech vypořádalo se svými protivníky s celkovým skóre 30:13.

„Žádný trenér není úplně nadšený, když se v přípravě všechno vyhraje, ale kluci hráli opravdu dobře. A i když se jim někdy dařilo jen průměrně, tak stejně dokázali najít cestu k výhře. Poslední přípravu s Islanders (3:0) přitom nastoupilo hodně kluků z farmy, a přesto dokázali porazit kompletní sestavu týmu NHL,“ líbilo se Eliášovi.

Už minulá sezona byla ale z pohledu Devils průlomová. Oproti ročníku 2021-22 si borci z Newarku polepšili o 49 bodů (!) a v prvním kole otočili sérii proti nenáviděným New York Rangers. Od října jsou odhodlaní své přednosti ještě zvýraznit.

„Takové tři lajny, jako máme my, to má v lize málokdo. Kluci jsou neskutečně rychlí, s pukem i bez něj. Jsou hodně v pohybu, výborně se doplňují a jsou strašně nebezpeční. Nebojí se udělat chybu, protože vědí, že mají tolik schopností puk zase rychle získat zpět,“ všímal si Eliáš.

Management Devils v létě podepsal na osm let za 70,4 milionu dolarů Švýcara Timo Meiera, přivedl i zkušeného Tylera Toffoliho a ofenzivní síla je teď značná. „Toffoli se potřebuje přizpůsobit rychlostí, ale zlepšuje se a bude dobrý. Meier možná není hráč na 8,8 milionu ročně, ale je to power forvard, kterých tolik nemáme. Když je potřeba, tak on je lídr naší fyzické hry,“ popisoval nejproduktivnější hráč v dějinách Devils, jenž stál za příchody krajanů gólmana Vítka Vaněčka i Ondřeje Paláta a letos i Tomáše Noska, kteří teď společně hájí barvy New Jersey.

„Ondra, Haula a Mercer jsou u nás nejlepší, co se týká celoplošné hry. Společně tvoří formaci, která je neuvěřitelně poctivá, tvrdě maká za všech okolností. To je poklad,“ cení si Eliáš. „Kdybych měl tipovat, tak letos si to rozdáme s Carolinou a Torontem o nejlepší tým Východní konference.“

Jeden z mnoha vtipů o Devils se ptá, co udělá jejich fanoušek, když jeho tým vyhraje Stanley Cup. Odpověď? Vypne PlayStation. V této sezoně ale bude New Jersey jedním z velkých favoritů na trofej i v realitě.

Reklama