Hlavní obsah

O Pastrňákovi bez klíčových parťáků i největším českém smolaři v NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v noci z úterka na středu začíná nejprestižnější hokejová liga světa. Z Čechů v NHL bude v záři reflektorů znovu nejvíc útočník David Pastrňák. Jeho obtížnější roli po odchodu zkušených parťáků rozebírají v podcastu Za mantinelem redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Marek Burkert. Zaměřují se i na pozice dalších Čechů v zámoří, favority NHL i možné posily pro domácí mistrovství světa.

Podcast Za mantinelem o Pastrňákovi bez klíčových parťáků i největším českém smolaři v NHLVideo: Sport.cz

 
Článek

V minulém ročníku hvězdný křídelník s číslem 88 na zádech zazářil v základní části parádními 61 góly. „Ale po konci Bergerona a Krejčího to bude mít těžší,“ mínil hokejový redaktor Marek Burkert.

V první formaci Bruins by k sobě měl havířovský rodák dostat krajana Pavla Zachu. „Typově jiný hráč, není to první asistent, který mu nachystá góly do odkryté brány jako Krejčí,“ tvrdil expert na dění v NHL. „Souhra tam ale evidentně je, což ukazují už v přípravě. Ale nemyslím si, že Pasta zopakuje 60 gólů, to je strašně velká suma. Když dá 40 branek, bude to skvělé. Jestli 50, budeme skákat radostí,“ podotkl Burkert.

Dařit by se v zámoří mohlo také Martinu Nečasovi, Ondřeji Palátovi, Tomáši Hertlovi nebo Jakubu Vránovi. Jak však poznamenal šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr, počet Čechů v NHL stagnuje. „Když spočítáš všechny hráče, stěží z toho složíš jedno hokejové mužstvo. A není tam nová krev,“ poznamenal.

„To je nejsmutnější. Čekali jsme hodně od Davida Jiříčka. V Columbusu se vyjádřili, že s ním půjdou postupně a nehodí ho do vody. Blue Jackets mají obranu kvalitní a vyzrálou,“ líčil Burkert.

Devatenáctiletý obránce totiž začne jen na farmě stejně jako další medailista z mistrovství světa dvacítek Jiří Kulich. „Jsem maličko zklamán jeho osudem, i když to úplně není Jirkova vina,“ komentoval Kézr. „Šanci v Buffalu už měl dostat,“ souhlasil jeho kolega.

Oba redaktoři se zaměřili také na české gólmany v NHL. „Kdybychom měli vyhlašovat smolaře, tak cenu dostane Pavel Francouz za své vleklé zdravotní problémy,“ mrzelo Kézra. Třiatřicetiletý brankář Colorada totiž v minulém ročníku odchytal jen 16 zápasů a v začátku této sezony bude vinou zranění z léta také chybět. „Přicházejí zprávy plné obav. Nejsem si jistý, jestli ho zažijeme v bráně tolikrát, kolikrát bychom si představovali,“ prohlásil Burkert.

V podcastu Za mantinelem experti rozebírají i další české hokejisty, kádry jednotlivých týmů NHL i šance kanadských celků konečně uspět v play off. A řeč padla také na dění v extralize nebo novou trenérskou štaci Vladimíra Růžičky.

Reklama