Hlavní obsah

Dominator II. Gólman Vancouveru předvedl jeden ze zákroků roku

Vancouver/Praha

Kdo si někdy pustil sestřih nejlepších zásahů Dominika Haška v NHL, mohl si připadat jako ve stroji času. Brankář Vancouveru Braden Holtby naprosto nevšedním způsobem připomínajícím nejlepší Dominatorovy kousky dokázal v neděli zpacifikovat šanci Waynea Simmondse z Toronta.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Brankář Vancouveru Braden Holtby nepustil za svá záda puk po sólu Waynea Simmondse (vzadu vpravo), vlevo přihlíží Travis Hamonic.

Článek
Fotogalerie

Nebýt Holtbyho, patrně by Vancouver ve svém prvním zápase od 24. března žádné body nezískal. V polovině třetí třetiny za stavu 1:2 mohl třetí hřebík do domácí rakve zatlouct právě Simmonds. V plánu měl kličku, brankář Canucks mu do ní sice vložil hokejku, ale puk se přesto obloučkem snášel mezi tyče. Ani v tu chvíli ovšem Holtby neztratil duchapřítomnost. Vleže na zádech ještě stačil odkopnout puk pravým betonem...

„Měl jsem štěstí, že jsem měl kotouč pořád na očích a stihl jsem díky tomu zareagovat, prohlásil Holtby. Jeden ze zákroků sezony nepřekazila ani ledová tříšť od brzdícího spoluhráče Travise Hamonica.

„Takové věci jsou občas zábavné," popisoval gólman, který tak dal Canucks příležitost vyrovnat a následně získat i druhý bod v prodloužení (3:2).

Jednatřicetiletý Kanaďan po deseti letech ve Washingtonu podepsal jako volný hráč před sezonou s Vancouverem kontrakt na dva roky za celkem 8,6 milionů dolarů. Svůj nejslavnější zákrok Holtby zaznamenal ještě v brance Capitals ve finále Stanley Cupu 2018 s Vegas, když před koncem druhého duelu okradl Alexe Tucha.

Pohled na Haškovo brankářské Best Of nám ale připomene, že držitel šesti Vezina Trophy a dvou Hart Trophy podobné eskamotérské divy předváděl jak na běžícím páse. Na břiše, na zádech, nohama, rukama, maskou, prostě jak a čím se dalo, zastavoval člen Hokejové Síně slávy puky a vůbec mu nevadilo, jak u toho vypadá. Mnozí slavní zámořští gólmani měli jistě vybroušenější styl, ale u pardubického rodáka vždy vítězil obsah nad formou.

Zákrok à la Hašek se nyní vyplatil i Holtbymu a jeho spoluhráčům dodal energii, jejíž přísun budou v posledním měsíci základní části hodně potřebovat.

Skoro čtyři týdny totiž nehráli hokejisté Vancouveru zápas, když skoro kompletní tým sklátila brazilská mutace koronaviru. Během této doby narostla jejich ztráta na pozice pro play off na 10 bodů. Canucks ale při návratu do hry ukázali, že se ještě pokusí o zázrak. I když zbývajících 18 zápasů musí odehrát během 30 dnů...

„Chceme všem ukázat, že se pletou, když nás předčasně odepisují," řekl autor vítězné trefy proti Torontu Bo Horvat. Gólman Holtby by v tom mohl sehrát důležitou roli.

Reklama