Hlavní obsah

Držitel Vezinovy trofeje končí kariéru. V NHL ji celou strávil v jednom klubu

Nashville/Praha

Finský hokejový brankář Pekka Rinne ukončil v 38 letech kariéru. Držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL z roku 2018 strávil celou kariéru v elitní zámořské soutěži v Nashvillu, za který chytal od sezony 2005/06.

Foto: Sport.cz

Pekka Rinne ukončil kariéru.

Článek

"Přes patnáct let jsem byl s Nashville Predators na neuvěřitelné cestě, která mi změnila život a vzala mě na víc míst, než jsem si dokázal představit. Dala mi víc, než jsem mohl doufat. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale vím, že teď je ten správný čas," uvedl Rinne v prohlášení ke konci kariéry.

Naposledy chytal 10. května při výhře 5:0 nad Carolinou a 369. vítězstvím v NHL se dotáhl v pořadí nejúspěšnějších brankářů na devatenáctého Toma Barrassa. S 60 čistými konty mu mezi aktivními brankáři patřilo třetí místo za Marcem-Andrém Fleurym (66) a Henrikem Lundqvistem (65).

Mezi finalisty Vezinovy trofeje byl Rinne celkem čtyřikrát a dvakrát skončil druhý. Do historie NHL se loni v lednu v zápase s Chicagem zapsal také jako dvanáctý a dosud poslední gólman, kterému se povedlo skórovat.

Poslední cenu, kterou si čtyřnásobný účastník Utkání hvězd z NHL odnesl, byla letos King Clancy Memorial Trophy, udělovaná za vůdčí schopnosti na ledě i mimo něj i humanitární činnost. Rinne ji dostal za angažmá v boji proti rakovině.

S reprezentací dosáhl Rinne největšího úspěchu na mistrovství světa v roce 2014, kde skončili Finové druzí.

Reklama

Související témata: