Hlavní obsah

Džíp, stometrová fronta a doživotní zásoba piva. Francouzův Stanley Cup zářil v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupuje do džípu americké armády, jak si vysnil, a s nejslavnější hokejovou trofejí světa se prodírá davy fanoušků. Vítěz NHL s Coloradem Pavel Francouz poté rozdá první fotografie a podpisy a stoupá na pódium na nádvoří Plzeňského Prazdroje. „Paaaavel Francooouz!" křičí moderátor Jiří Pelnář společně s hromadou fandů, kteří se přijeli na českého gólmana podívat z celé republiky. Dvaatřicetiletý rodák z Plzně triumfálně zvedá Stanley Cup nad hlavu a oslavy mohou začít.

Nejvíc jsem nepopíjel, jen jsem se nejrychleji opil, prozrazuje Pavel Francouz o oslavách Stanley Cupu Video: Sport.cz

 
Článek

Slavná trofej zavítala do západočeské metropole po dlouhých 13 letech, kdy ji přivezl Petr Sýkora za vítězství s Pittsburghem. Proto není divu, že se u ní hned na začátku vytvořila zdánlivě nekončící, reálně tak stometrová fronta. Ne, každý zájemce se fotky se Stanleyovým pohárem nedočkal.

Dlouhou frontu museli vystát fanoušci, aby se mohli vyfotit se Stanley CupemVideo: Sport.cz

Francouz mezitím na pódiu bavil plné nádvoří. „Jsou to samozřejmě krásné pocity zvedat titul nad hlavu tady v Plzni. Ale také těžké, budou mě pořádně bolet ruce," smál se gólman. Vždyť pohár váží přes patnáct kilogramů.

Jméno na něm vyryté ještě nemá. „Na to ještě dojde. Ale díky tomu, že spoluhráč Nicolas Aube-Kubel s ním spadl hned na ledě, se trofej musela opravovat. Paní pak měla ještě trochu času a stihla na ni vyrýt alespoň název týmu Colorado Avalanche, takže paráda," popisoval Francouz.

Může za to nešikovnost spoluhráče! Pavel Francouz může díky ní na poháru vidět název svého týmuVideo: Sport.cz

Na rozdíl od spoluhráčů se Stanley Cupem žádné šílenosti neprováděl. „Snad mu nepřidám žádný šrám navíc. Mám k němu obrovský respekt. Je to kus obrovské historie a nosit ho v rukách je velká část. Jako kdybych držel vlastní dítě," rozplýval se.

Svá slova pak však vzápětí trochu popřel. Od proslulého plzeňského pivovaru totiž dostal krásný dřevěný soudek, který si může přijít ve zbytku života kdykoliv doplnit, a hned na místě ho narazil. Do „svého dítěte" načepoval zlatavý ležák.

Pavel Francouz slaví se Stanley Cupem a fanoušky v plzeňském pivovaruVideo: Sport.cz

Na stage mu celé odpoledne chodily gratulovat sportovní osobnosti. Mistři fotbalové Viktorie Jindřich Staněk s Pavlem Horváthem, plzeňští hokejisté Miroslav Svoboda s Michalem Houdkem a na závěr jako velké překvapení i litvínovské legendy Viktor Hübl a František Lukeš. Na jejich rozlučce 6. srpna nebude chybět ani kamarád Francouz, jenž získal s Vervou titul v roce 2015.

„Rád bych přivezl Stanley Cup i tam, ale čas na to bohužel není. Nicméně moje srdce je několikabarevné," řekl gólman. Na západ Čech si však našly cestu desítky litvínovských fanoušků. „Litvínov! Litvínov!" rozléhalo se jejich skandování, když stály na pódiu klubové legendy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pavel Francouz během jeho oslav se Stanleyovým pohárem

Dorazili i návštěvníci z dalších koutů republiky, například z Třince nebo z Trutnova. Právě trutnovský fanda ovládl soutěž v čepování piva a dostal za to od Francouze podepsaný dres Colorada. „Všichni zúčastnění jste čepovali líp než já," smál se gólman, kterému na první pokus vyšlo „mlíko", tedy pouze pěna.

Celou akci fotil Francouzův kamarád, rovněž rodák z Plzně a hokejista NHL Andrej Šustr. „Všechno se zdražuje, ale lidi nepracují a šli se podívat sem," usmíval se. „Je to paráda. V Plzni fanoušci mají hokej v lásce," dodal o rok mladší obránce, který má focení jako koníček. Tak třeba bude dokumentovat Francouzovy oslavy i po příští sezoně.

Reklama