Hlavní obsah

Edler si vyšlápl na Hertla, až českému mladíkovi odlétla helma. Úder do hlavy, čílil se kouč Žraloků

Vancouver

V úterý vstřelil čtyři góly a vyšvihl se do čela produktivity zámořské NHL. Logicky si na Tomáše Hertla dali obránci v dalším utkání na ledě Vancouveru velký pozor. Český talent se tentokrát neprosadil, ale i tak byl na ledě dost vidět. Dvakrát ho vychytal brankář Canucks Roberto Luongo, jednou si na něj vyšlápl také švédský zadák Alexander Edler. Právě jeho nepotrestaný hit na konci druhé třetiny rozhněval kouče San Jose Todda McLellana.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Po ataku Alexandera Edlera odletěla Tomáši Hertlovi helma.

Článek

Devatenáctiletý útočník je dál nejproduktivnějším hokejistou slavné soutěže, sám ale poznal, že nadcházející zápasy budou čím dál těžší. Jeho čtyřgólového galapředstavení proti Rangers si všimla celá NHL a nadcházející zápas ve čtvrtek ve Vancouveru ukázal, že se Hertl musí vyrovnat s větší pozorností urostlých obránců.

Ve Vancouveru si na Hertla vyšlápl domácí bek Edler, po jehož zákroku v závěru druhé třetiny odlétla českému útočníkovi helma. Hertl sice atak ustál, ale zákrok (video v čase 3:25) se vůbec nelíbil trenérovi Žraloků.

„Není pochyb o tom, že tam byl úder do hlavy. Byl to jasný úmysl, takže by se k tomu mělo takhle přistupovat," apeloval trenér Todd McLellan na disciplinární komisi, aby Švédův zákrok dodatečně potrestala.

Nejde přitom o Edlerovo první provinění. Sedmadvacetiletý hokejista ve čtvrtfinále letošního MS zasáhl kolenem kanadského útočníka Erika Staala a Mezinárodní hokejová federace mu zastavila činnost až do konce šampionátu. Za tento děsivý zákrok navíc Švéd přijde příští rok v únoru na olympijádě v Soči o duel s českou reprezentací i o zápas se Švýcarskem.

Hertl se mohl dvakrát zapsat mezi střelce, ale bilanci šesti gólů v sezóně nerozšířil. Dvakrát mu překazil radost gólman Luongo. Nejprve v první třetině, když Hertl pálil z mezikruží. Obrana Canucks pak Hertla od domácího brankáře nekompromisně odstavila.

Po pěti minutách třetí třetiny se Hertl protáhl mezi dvěma beky až před Roberta Luonga, ale domácí gólman si s jeho bekhendovou střelou poradil.

I když slávistický odchovanec tentokrát vyšel bodově naprázdno, střelecky se prosadily všechny čtyři útočné formace. San Jose dál vládne novému ročníku NHL. Čtyři výhry a skóre 21:5 zatím Žralokům zajištují v Pacifické divizi pozici lídra. „Je skvělé vidět, že každý z nás může skórovat. Máme čtyři vyrovnané útoky a daří se nám v přesilovkách. Především ale hrajeme skvěle jako jeden tým," tvrdil kapitán Žraloků Joe Thornton

Měli rozhodčí Edlerův zákrok na Hertla potrestat?
Ano
92 %
Ne
8 %
Celkem hlasovalo 14716 čtenářů.

Reklama