Hlavní obsah

Eliáš na návštěvě v Bílém domě

WASHINGTON

Český hokejista Patrik Eliáš si dnes podal ruku s americkým prezidentem Georgem Bushem. New Jersey Devils jako poslední vítěz Stanleyova poháru totiž tradičně slavili triumf v Růžové zahradě Bílého domu ve Washingtonu. "Pro kluka z České republiky to byla velká pocta, potřást si s ním rukou," řekl Eliáš českým novinářům.

Foto: DPA/EPA

Po levé ruce George Bushe kapitán New Jersey Scott Stevens, ve třetí řadě vzadu v zákrytu s blonďatými vlasy Patrik Eliáš

Článek

Americký prezident ocenil vítězný tým nejen jako sportovce, ale i jako příklad pro mladé lidi i za jejich charitativní a osvětovou činnost. "Ta výhra stála hodně úsilí, také spoustu ran a vidím, že i pár vyražených zubů," řekl se Bush, když pózoval s obráncem Colinem Whitem, jehož proslavil jeho bezzubý úsměv. Prezident si podal ruku se všemi hráči, včetně Eliáše, stojícího trochu v pozadí.

Bush dostal od "Ďáblů" dres se svým jménem a číslem jedna na zádech. Stejný přebíral v roce 1995 tehdejší prezident Bill Clinton, a tak přišla řeč i na jejich srovnání. Kapitán týmu Scott Stevens použil přirovnání k jejich zařazení do týmu. Clinton by prý vzhledem ke své postavě mohl být obránce, zatímco v Bushovi vidí středního útočníka.

Bush pozval hokejisty do Oválné pracovny

Slavnosti, jíž vévodil vedle Bushova řečnického pultíku Stanleyův pohár, se zúčastnilo několik desítek hostů včetně manželek a přítelkyň hráčů. Do Oválné pracovny se hráči dostali téměř jako "na zavolanou". Bush byl již na cestě zpět ke svým povinnostem u dveří kanceláře, když se zastavil a zvolal: "Tak chlapci, nechcete se podívat dovnitř? Tak pojďte a vezměte s sebou manželky."

Uvnitř pak pohovořil o její historii, ale i o tom, jak do ní vybírali koberec a pracovní stůl. "Trochu nám povyprávěl i o tom, jak se řídí stát. Pár věcí, které asi moc lidí nezažilo," řekl brankář Martin Brodeur. "Je to skvělý zážitek a jsem rád, že nám hokej dává takovéhle možnosti," dodal Eliáš.

Reklama

Související témata: