Hlavní obsah

Eliáš: V NHL bych moc rád vydržel do čtyřicítky

Marek BurkertPrávo

V pátek třináctého oslaví Patrik Eliáš 36. narozeniny. Ve stejný den také odstartuje na ledě Floridy své čtrnácté play off v NHL. V základní části této sezóny byl útočník New Jersey nejlepším českým hokejistou a vyšvihnul se až do první desítky nejproduktivnějších hráčů ligy. Před taková jména jako jsou Slováci Gáborík s Hossou nebo švédské hvězdy D. Sedin a Zetterberg.

Foto: Mike Groll, ČTK/AP

Patrik Eliáš (vlevo) oslavuje se spoluhráči z New Jersey

Článek

Zda se dá sezóna považovat za úspěšnou, o tom rozhoduje až play off. Jaký ale máte pocit po 82 zápasech základní části?

Z osobního hlediska jsem hodně spokojený. Podával jsem stabilní výkony, hráli jsme stylem, který mi vyhovuje, a perfektně jsme si sedli s trenérem, který mě nasazuje do situací, v nichž se cítím dobře.

Osmasedmdesát kanadských bodů je třetím nejlepším bodovým výkonem za dobu vašeho působení v NHL. Byl to strop vašich možností?

Vždycky může být líp. Nějaké další šance se určitě daly proměnit. Ale i tak je bodů hodně a já jsem hlavně vděčný za to, že se mi vyhýbala zranění. Odehrál jsem základní část bez nějakých výkyvů.

Nejdelší série, kdy jste nebodoval, trvala jenom čtyři utkání. Co je za konzistencí vašich výkonů?

Snažil jsem se prostě hrát hokej, který mi vyhovuje. To je celé.

Bude pro vás tím nejvýznamnějším momentem sezóny 1000. zápas kariéry?

Jednoznačně. Je to skvělá meta a taky ohromná pocta.

V posledních dnech se o vás také mluví v souvislosti s možnou nominací na Frank J. Selke Trophy udělovanou nejlépe bránícímu útočníkovi ligy. Cítíte se na to?

V této kategorii se většinou vyskytuje určitá skupinka hráčů v čele s Rusem Dacjukem. Kdyby se o mně uvažovalo, tak by to bylo velice příjemné. Sám si myslím, že patřím k hokejistům, kteří jsou platní v útoku i v obraně. Jsem také vděčný trenérům, v první řadě Jacquesu Lemaireovi, který mi v minulosti tuhle roli přidělil. A já to bral jako velikou výzvu hrát proti těm nejlepším.

V prvním kole play off jdete proti Floridě jako favorit, nicméně začínáte na ledě Panterů a navíc vaše zápasy v sezóně byly hodně vyrovnané...

Přesně tak. Musíme být obezřetní. Už se nám v minulosti stalo, že jsme si přáli nějakého soupeře, pak jsme se ani nezahřáli a už jsme byli venku. V play off nejde někoho považovat za outsidera. Určitě si teď nemyslíme, že s nimi nemůžeme prohrát.

Posledních šest utkání základní části jste ale vyhráli. Brali jste je už jako play off?

Každý z nás se musí připravit na to, že se s Floridou klidně můžeme řezat sedm zápasů. Hrají play off po strašně dlouhé době. Nikdo od nich Stanley Cup nečeká, tak můžou být uvolnění. Také mají dost šikovných hráčů, a jestli je něco jejich slabinou, tak možná obrana, v níž jsou až moc útočné typy hokejistů...

Série bude pikantní především pro vašeho kouče DeBoera, který na Floridě trénoval, ale do play off ji nikdy nedotáhl. Je to nevýhoda, mít na lavičce trenéra, který atmosféru bojů o Stanley Cup nikdy nezažil?

Já věřím, že se to nijak neprojeví. My už se měsíc na play off chystáme, teď bude ještě víc mítinků. Peter je v tomhle ohledu velice poctivý. Kdyby potřeboval radu, má u sebe asistenty Larryho Robinsona a Adama Oatese, kteří těch zkušeností z play off mají hrozně moc.

V pátek třináctého, kdy vám začíná série prvního kola play off, oslavíte šestatřicáté narozeniny. Není to důvod k obavám?

Já zase nejsem tak pověrčivý. Doufám, že to bude pro nás všechny příjemná oslava.

V půlce 90. let, kdy jste zamířil do zámoří, nebylo kolem vás tolik hokejistů, kteří ještě v šestatřiceti válčili v NHL. Cítíte, jak se liga v tomto ohledu proměnila?

Já bych s tímhle až tak nesouhlasil. Mám pocit, že pořád je ta hranice, kdy se hokejisté loučí s NHL, většinou někde kolem 32 let. Záleží i na stylu, jakým hrajete. Když někdo vyznává hodně fyzický hokej, tak je zákonitě opotřebovanější. Já samozřejmě umím hrát do těla, ale zároveň jsem technický typ, co věci vymýšlí. Ve Východní konferenci také není tolik cestování jako na Západě, kde je to hodně vysilující. Když pak vidíte hráče, jako jsou Selänne nebo Whitney, tak si říkám, že bych do těch 40 let v NHL taky moc rád vydržel.

Nejproduktivnější Češi od výluky
2011/12Patrik Eliáš (NJ)78 (26+52)
2010/11Martin Havlát (MIN)62 (22+40)
2009/10Tomáš Plekanec (MTL)70 (25+45)
2008/09Patrik Eliáš (NJ)78 (31+47)
2007/08Václav Prospal (TB/PHI)71 (33+38)
2006/07Jaromír Jágr (NYR)96 (30+66)
2005/06Jaromír Jágr (NYR)123 (54+69)

Reklama