Hlavní obsah

Emoce, dojetí, destrukce! Nechtěl jsem zahanbit dres, který jsem oblékl poprvé a naposledy

Columbus

Večer plný emocí. Zvláštní a významně ojedinělý pro všechny, kteří u toho byli. Před svým prvním utkáním v novém ročníku NHL připomněl Columbus lotyšského brankáře Matisse Kivleniekse, který v létě zemřel po nehodě s ohňostrojem. Elvis Merzlikins si na uctění zesnulého krajana oblékl jeho dres s číslem 80,ještě před tím byl vyvěšen pod strop haly banner se stejným číslem. Přítomni byli blízcí zesnulého hokejisty. Domácí tým vyhrál nad Arizonou 8:2.

Foto: Aaron Doster, Reuters

Banner s číslem, které nosil Matiss Kivlenieks.

Článek
Fotogalerie

„Byl to můj nejdůležitější zápas," uvedl Merzlikins pro nhl.com. Sám běžně nosí devadesátku. Uctění památky zesnulého kamaráda pro něj bylo výjimečnou událostí. „Byl jsem hodně nervózní, protože jsem nechtěl nějak zahanbit číslo, které jsem oblékl poprvé a naposledy."

Obavy byly zbytečné. Domácí šli rázně za vítězstvím. „Byla to zvláštní noc," poznamenal debutující trenér Columbusu Brad Larsen a mluvil o zvláštní energii, která plynula z toho všeho, co se v hale dělo.

„Nemyslím, že by skóre bylo dokonalým obrazem hry. Měli jsme výpadky v obraně, to ano. V určité chvíli i na nás dolehly emoce, vypadli jsme ze hry, ale když se podíváte na způsob, jakým jsme hráli, bylo to lepší, než ukazuje výsledek," hodnotil výprask vlastního týmu kouč hostů Andre Tourigny, který rovněž zažíval premiéru na lavičce týmu NHL. Debutující trenéři na obou stranách proti sobě v NHL stáli naposledy 5. října 2005, kdy Randy Carlyle vedl Anaheim a Trent Yawney Chicago.

Ale pozornost patřila spíše připomínání Kivlenieksovy památky. Čtyřiadvacetiletý brankář, jenž za Blue Jackets odchytal osm zápasů v NHL, byl smrtelně zasažen zábavní pyrotechnikou 4. července při svatební oslavě dcery trenéra gólmanů Blue Jackets Mannyho Legaceho.

Merzlikins, jenž tehdy na party také byl, už na Kivlenieksově pohřbu ocenil jeho hrdinství, díky kterému ochránil životy a zdraví ostatních. Na jeho počest pojmenoval svého v srpnu narozeného syna Knox Matiss Merzlikins.

Reklama

Související témata: