Hlavní obsah

Esposito je už dlouho Pastrňákovým fanouškem. To jsou pecky, pochvalovala si legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod střechou TD Garden už je docela plno. Bannery Boston Bruins za šest Stanley Cupů, bannery Boston Celtics za sedmnáct triumfů v NBA. A k tomu spousta vyřazených čísel nejlepších basketbalistů a hokejistů v bostonských dějinách. Jednou by se k nim ale mělo přidat i numero 88, které nosí David Pastrňák.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Kanonýr Bostonu David Pastrňák slaví gól, gratulovat mu přispěchal spoluhráč Tyler Bertuzzi (59).

Článek

Šestadvacetiletý útočník má našlápnuto stát se jedním z nejvýznamnějších hráčů historie Bruins. Už teď je se 300 góly osmým nejlepším střelcem klubu. A to mu ještě ani nenaběhla nová osmiletá smlouva. Takže je klidně šance, že sesadí z trůnu i Johnnyho Bucyka s 545 zásahy. Jeho devítka je už dávno pod stropem arény. A jen kousek vedle visí také sedmička se jménem Phila Esposita.

Kanadský útočník, hrdina Série století 1972, byl až dosud jediným hráčem Bruins, který dorazil na šedesátigólovou metu. V sedmdesátých letech to zvládl hned čtyřikrát. Od neděle je s Espositem v elitním klubu i Pastrňák, který se na šedesátku dotáhl hattrickem ve Philadelphii. Pro českého útočníka byl 15. během základní části. Esposito má hattricků 26.

81letý matador z Hokejové Síně slávy je ale už delší dobu Pastrňákovým fanouškem. „Ten kluk ví, že od vrcholu kruhu na vhazování je trychtýř směřující do branky. Takže tam je potřeba co nejvíc pálit. A to Pastrňák dělá. Není jako ti borci, co si pořád chtějí jen přihrávat. On má v sobě jako první myšlenku: Střílej! A to je správné," líbilo se Espositovi.

V této sezoně Pastrňákovi napočítali 396 střel na branku, o 56 víc než lídrovi střelecké tabulky Connoru McDavidovi. U bostonského následovníka si ale Esposito také cení, jak svou střelu během působení v NHL vyšlechtil. Dnes už má Pastrňákova dělovka z první podobné parametry jako rána washingtonského Alexandra Ovečkina. Gólmani musí věřit, že je trefí, jinak jsou bez šance.

„To jsou pecky, co?" vyprávěl už před čtyřmi lety Esposito po zápase Bruins s Montrealem, ve kterém ho Pastrňák uhranul. „Pamatuju jen pár kluků, co to takhle dokázali trefit. Mike Bossy, Bobby Hull, Guy Lafleur a taky Boomer (Bernie Geoffrion)," prohlásil šestinásobný nejlepší kanonýr NHL.

Když prý býval při ve střelecké chuti, tak i ta nejmenší skulina v brance mu připadala velká jako stodola. A podle Esposita to tak v nejlepších okamžicích asi cítí i Pastrňák. Když pravidelně nastupoval s Patricem Bergeronem a Bradem Marchadem, považovala legenda Bruins tuhle formaci za jasnou jedničku NHL.

„Na ostatní lajny kašlu, je to prostě nejlepší útok. Jednoznačně. Ale v historii bych ho zařadil na druhé místo. Za Kena Hodge, Waynea Cashmana a mě," rozesmál se Esposito.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.