Hlavní obsah

Philadelphia - Boston 3:5Fenomenální! Pastrňák hattrickem pokořil dva milníky

Aktualizováno

Tak to byla velikonoční nadílka! Český hokejista David Pastrňák sestřelil svým hattrickem v sobotu Philadelphii 5:3. Pokořil tím dvě mety, kdy svojí třetí brankou v barvách Bostonu vstřelil již šedesátý gól v probíhající sezóně. Stal se tak teprve druhým Čechem, kterému se to v historii soutěže povedlo. Byla to ale také trefa s pořadovým číslem 300 jeho kariéry v základní části NHL. Boston i díky jeho příspěvku vyhrál 63. zápas v základní části a překonal ligový rekord v počtu výher.

Boston jako největší favorit na Stanley Cup? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Vsítit hattrick se šestadvacetiletému rodákovi z Havířova povedlo v této sezóně již potřetí. Dvě branky vstřelil v druhé třetině v rozmezí necelých šesti minut. A na obě mu asistovali Češi. Na první branku asistoval obránce Bruins Jakub Zbořil a zaznamenal čtvrtý bod v sezoně. Na tu druhou naopak svým podílem přispěl Pavel Zacha.

Pastrňák svůj patnáctý hattrick v základní části NHL zkompletoval v úvodu třetí třetiny, kdy si v přečíslení dva na jednoho vyměnil puk s Tylerem Bertuzzim a trefil se mezi nohy gólmana Felixe Sandströma.

Pastrňák k hattricku v závěru zápasu přidal asistenci u Zachovy branky. Bývalý hráč New Jersey si tři minuty před koncem základní hrací doby našel místo mezi kruhy a uklidil Pastrňákovu nabídku za gólmana Sandströma. Další Češi z bostonské legie Jakub Lauko a Tomáš Nosek v zápase nakonec nebodovali.

Pastrňák byl se čtyřmi kanadskými body po právu vyhlášen první hvězdou utkání. Dva zápasy před startem play off Pastrňák ztrácí čtyři trefy na nejlepšího střelce aktuálního ročníku Connora McDavida. O dva góly méně českému kanonýrovi chybí k vyrovnání národního rekordu v počtu vstřelených branek za sezonu. Jaromír Jágr jich v ročníku 1995/1996 dal 62.

"Opravdu si to užívám. Je zábavné hrát s hráči, kteří se tady sešli. Jsem rád, že se mi povedlo dát góly při rekordní výhře," řekl Pastrňák, který Jágra vyrovnal v počtu hattricků.

Šedesátigólovou metu překonal jako teprve druhý hráč v historii Bostonu. Hned čtyřikrát to zvládl legendární Phil Esposito. "Když jsem byl mladší, Brad Marchand mi řekl, že musím cílit vždy o deset branek výš, než si myslím, že zvládnu. Věřil jsem tomu, že jsem schopný dát 50 gólů, takže jsem cílil na šedesátku. Upřímně jsem si ale nemyslel, že bych ji mohl překonat," líčil po svém rekordním večeru Pastrňák.

Historické statistiky českých hokejistů v NHL:
Střelci:
1. Jaromír Jágr (Pittsburgh, Washington, NY Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey, Florida, Calgary) 1733 zápasů/766 branek
2. Patrik Eliáš (New Jersey) 1240/408
3. Milan Hejduk (Colorado) 1020/375
4. Robert Holík (Hartford, New Jersey, NY Rangers, Atlanta) 1314/326
5. Petr Sýkora (New Jersey, Anaheim, NY Rangers, Edmonton, Pittsburgh, Minnesota Wild) 1017/323
6. Petr Klíma (Detroit, Edmonton, Tampa Bay, Pittsburgh) 786/313
7. Petr Nedvěd (Vancouver, St. Louis, NY Rangers, Pittsburgh, Edmonton, Phoenix, Philadelphia) 982/310
8. David Pastrňák (Boston) 590/300
9. Radim Vrbata (Colorado, Carolina, Chicago, Phoenix, Tampa Bay, Vancouver, Florida) 1057/284
10. Robert Lang (Los Angeles, Boston, Pittsburgh, Washington, Detroit, Chicago, Phoenix) 989/261

Havířovský rodák svým třetím gólem v zápase dosáhl na metu 300 gólů v NHL a připojil se k sedmičce českých střelců, kteří to dokázali před ním. V čele statistiky je se 766 trefami nedostižný Jágr. Nejblíže Pastrňákovi pak Petr Nedvěd, jenž v NHL nastřílel 310 branek.

"Sebevědomí, kreativita a soutěživost. To jsou hlavní faktory, proč je David tam, kde je. Když je zkombinujete s tím, jak moc mu záleží na týmu a celém klubu, nemůžete být překvapení, že je tak úspěšný," chválil českého křídelníka trenér Jim Montgomery.

Bruins již překonali nejvíce výher, nyní budou útočit na bodové maximum. K vyrovnání Montrealu ze sezony 1976/17 jim chybí jediný bod. "Rekordy jsou úžasné, míříme ale k něčemu většímu. Naším cílem je každým dnem se zlepšovat a co nejlépe se připravit na play off. V něm se sezona rozhoduje," uvedl Pastrňák.

Český brankářský souboj mezi Lukášem Dostálem a Pavlem Francouzem dopadl lépe pro druhého jmenovaného. Colorado porazilo Anaheim 5:4 v prodloužení a vyhrálo osmý z posledních devíti zápasů. Dostál kryl 41 střel, jeho výkon však na vítězství nestačil a Ducks prohráli pojedenácté v řadě.

Francouz se do branky vrátil po dvou měsících, utkání mu ale z osobního hlediska nevyšlo. Z 23 střel inkasoval čtyři branky a úspěšnost zákroků nedostal ani přes 83 procent. Poprvé od 22. ledna nicméně dovedl svůj tým k vítězství. Colorado vyhrálo popáté za sebou a v Západní konferenci drží třetí místo s tříbodovou ztrátou na vedoucí Vegas.

Výsledky NHL:
Philadelphia - Boston 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)
Branky: 2. Allison, 34. Farabee, 50. Tippett - 23., 28. a 41. PASTRŇÁK (na první ZBOŘIL, na druhou ZACHA), 1. Coyle, 57. ZACHA (PASTRŇÁK). Střely na branku: 37:34. Diváci: 18.776. Hvězdy zápasu: 1. PASTRŇÁK, 2. Bertuzzi (oba Boston), 3. Tippett (Philadelphia).
Anaheim - Colorado 4:5 v prodl. (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)
Branky: 36. a 46. Vatrano, 39. Henrique, 48. Leason - 34. a 53. Rantanen, 56. a 65. MacKinnon, 11. Compher. Střely na branku: 23:46. LUKÁŠ DOSTÁL za Anaheim odchytal celý zápas, inkasoval pět branek ze 46 střel a úspěšnost zákroků měl 89,1 procenta. PAVEL FRANCOUZ za Colorado odchytal celý zápas, inkasoval čtyři góly z 23 střel a úspěšnost zákroků měl 82,6 procenta. Diváci: 13.992. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon (Colorado), 2. Vatrano (Anaheim), 3. Rantanen (Colorado).

Reklama