Hlavní obsah

Dallas - Nashville 5:1Faksa asistoval u výhry Dallasu, Arizona schytala výprask

Český útočník Radek Faksa pomohl hokejistům Dallasu asistencí k výhře 5:1 nad Nashvillem a zaznamenal 19. bod v této sezoně NHL. Jason Robertson se podílel na vítězství gólem a třemi přihrávkami a jako šestý hráč v aktuálním ročníku překonal stobodovou hranici. Seattle deklasoval 8:1 Arizonu, za kterou tentokrát nechytal Karel Vejmelka. Dvěma góly oslavil 500. zápas v NHL Jared McCann.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Útočník Dallasu Stars Radek Faksa v souboji s centrem Nashvillu Predators Coltonem Sissonsem.

Článek
Fotogalerie

Robertson se přes 100 bodů dostal poprvé v kariéře a vylepšil klubové maximum. Od sezony 1993/1994, kdy se tým Stars přesunul z Minnesoty do Texasu, žádný z jeho hráčů tuto metu nepřekonal. "Moc si toho cením, je to výjimečná věc," řekl třiadvacetiletý americký útočník.

Dallas vyhrál třetí z posledních pěti zápasů, posunul se do čela Centrální divize a zajistil si postup do bojů o Stanley Cup. "Dostali jsme se do play off, takže se můžeme soustředit na to, abychom skončili co nejvýš. Ve zbytku základní části toho budeme chtít využít," uvedl nejproduktivnější hráč čtvrtého týmu Západní konference.

Utkání s Nashvillem hokejisté Stars od začátku kontrolovali a v páté minutě se zásluhou Roopeho Hintze ujali vedení. Na 2:0 zvýšil po polovině zápasu obránce Colin Miller, jenž tvrdou ranou využil Faksovu přihrávku.

Joe Pavelski, Robertson a Tyler Seguin zvýšili na 5:0. Jedinou branku Predators vstřelil v 56. minutě obránce Callan Foote, jenž se v dresu Nashvillu prosadil poprvé po příchodu z Tampy Bay.

"Skvěle jsme do ročníku vstoupili a každý si myslel, že nás play off nemine. V soutěži, jako je NHL, ale musíte odvést spoustu dobré práce, abyste na postup dosáhli. Klukům se to povedlo a za to jsem moc rád," uvedl trenér Stars Peter DeBoer.

Na druhém místě Centrální divize je jen kvůli horšímu skóre Minnesota, která v pondělí podlehla lídrovi Západní konference Vegas 3:4 po samostatných nájezdech. Přesto si stejně jako Dallas zajistila účast ve vyřazovacích bojích.

Na výhře Golden Knights měl výrazný podíl Pavel Dorofejev. Dvaadvacetiletý ruský útočník poprvé v NHL vstřelil v jednom zápase dva góly a navrch se prosadil v závěrečném rozstřelu. Ve 13 zápasech zaznamenal devět bodů a usadil se ve druhé útočné formaci Vegas po boku Williama Karlssona a Reillyho Smitha.

"Vypadá sebevědomě, tak se mu snažím vytvořit co nejlepší pozice. Aby byl co nejvíce na puku a měl možnost ohrozit soupeřovu branku. Teď mu to tam padá a profitujeme z toho všichni," řekl na adresu ruského nováčka Smith.

Arizona utrpěla osmou porážku v řadě a podruhé za sebou u toho byl ruský brankář Ivan Prosvetov, který ve dvou zápasech inkasoval dohromady 15 gólů. "Nevytáhl se. Potřebovali jsme, aby nám pomohl zastavit ten sešup, ale nepovedlo se mu to," řekl trenér Coyotes André Tourigny. Seattle si jasnou výhrou polepšil v boji o divokou kartu do play off.

NHL:
Minnesota - Vegas 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 3:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 24. Duhaime, 34. Klingberg, 40. Boldy - 37. a 60. Dorofejev, 10. Kolesar, rozh. náj. R. Smith. Střely na branku: 33:26. Diváci: 19.176. Hvězdy zápasu: 1. R. Smith, 2. Dorofejev (oba Vegas), 3. Boldy (Minnesota).
Dallas - Nashville 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky: 5. Hintz, 33. C. Miller (FAKSA), 37. Pavelski, 49. J. Robertson, 55. Seguin - 56. C. Foote. Střely na branku: 25:26. Diváci: 18.056. Hvězdy zápasu: 1. J. Robertson, 2. Wedgewood, 3. C. Miller (všichni Dallas).
Seattle - Arizona 8:1 (2:0, 2:1, 4:0)
Branky: 16. a 36. McCann, 5. Eberle, 32. Soucy, 42. Borgen, 52. Bjorkstrand, 59. Geekie, 60. Donato - 25. Crouse. Střely na branku: 32:21. Diváci: 17.151. Hvězdy zápasu: 1. McCann, 2. Soucy, 3. Grubauer (všichni Seattle).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.