Hlavní obsah

Fantastické galapředstavení českého gólmana: jeden zákrok za druhým a pak sám skóroval!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažil večer, na který asi jen tak nezapomene. Hokejový gólman Lukáš Dostál působící aktuálně na farmě Anaheimu v nižší zámořské soutěži AHL předvedl v zápase San Diega Gulls s Coloradem Eagles padesát zákroků, inkasoval pouze dva góly a dvacet vteřin před koncem dokonce sám skóroval přes celé kluziště do odkryté klece. Jako první český brankář v historii soutěže.

Foto: @SDGullsAHL, Twitter

Lukáš Dostál zažil fantastický zápas.

Článek

Dostál v této sezoně debutoval v NHL, kde za Anaheim odchytal ve třech zápasech celkem 142 minut, v nichž inkasoval šest branek a úspěšnost zákroků měl 92,9 procenta.

Poté se vrátil na farmu Ducks do San Diega, kde má v poslední době skvělou formu. V pondělí byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem AHL za uplynulý týden. Jednadvacetiletý odchovanec brněnské Komety na konci února vychytal také své první čisté konto v soutěži, kdy 27 zákroky přispěl k výhře na ledě Hendersonu 4:0 a byl vyhlášen první hvězdou.

V utkání s Coloradem měl plné ruce práce a dlouho to vypadalo, že se bude radovat z další vychytané nuly. Na dvě trefy Shane Bowerse a Michaila Malceva sice nakonec nestačil, ale při vítězství 5:2 si připsal 50 úspěšných zákroků a dvacet vteřin před koncem dokonce sám skóroval!

Dostál se za brankou dostal k nahozenému puku a měl celkem dost času obhlédnout situaci a zkusit zakončit přes celé hřiště. To se mu i přes pád po vyslané střele povedlo bravurně. Okamžitě poté se ocitl v hloučku svých spoluhráčů, kteří s ním sdíleli jeho radost.

"Puk se po nárazu do plexi pohyboval docela pomalu. Viděl jsem, že všichni kluci jsou na červené čáře, tak jsem si řekl, že to zkusím. Pak jsem se podíval opět a oni byli na modré, takže to vypadalo, že by puk mohl skončit ve středním pásmu. Podařilo se mi ale dostat se pořádně pod puk a přehodil jsem je. Byl to skvělý moment," líčil nadšený Dostál.

Jednadvacetiletý gólman se stal 16. brankářem v historii, který se dokázal v AHL střelecky prosadit. Jeho počínání sledoval v dresu Colorada i jeho krajan Martin Kaut.

Reklama

Související témata: