Hlavní obsah

Chicago - Nashville 0:1Stav série 0:1Favorit z Chicaga doma neskóroval, Washington udolal Toronto

hokej, NHL, Washington
Aktualizováno

Do hry o Stanleyův pohár vstoupili vítězové obou konferencí, tedy Washington a Chicago. Zatímco prvně jmenovaný Ovečkinův soubor nakonec udolal Toronto, favorizovaní "Blackhawks" tak úspěšní nebyli. Ani jednou nedokázali vyzrát na famózního finského brankáře Pekku Rinneho a do vyřazovací části nevstoupili správnou nohou.

Foto: ČTK

Finský brankář Pekka Rinne (vlevo) byl hlavním hrdinou Nashvillu v zápase na ledě Chicaga.

Článek
Fotogalerie

Když ne letos, tak kdy už. Přesně taková slova zněla z kabiny "Capitals" před letošní vyřazovací částí. Tým vyzrál, ruská superstar Alexander Ovečkin prahne po úspěchu. Mužstvo jasně ovládlo základní část a jeho skvělé první dvě formace, podpořené kvalitně chytajícím Holtbym, jsou tou největší silou týmu.

První duel nakonec vysoce favorizování hráči z hlavního města USA zvládli, i přes hrůzostrašný vstup do utkání. Hned ve druhé minutě zaskočil celé Verizon Centre mladíček z Toronta Mitchell Marner, který vstřelil svůj první gól v play-off. Aby toho nebylo málo, tak se ještě v desáté minutě prosadil s velkým štěstím  Jake Gardiner a schylovalo se k překvapení.

To se však nelíbilo domácímu Justinu Williamsovi, který dvakrát stál přesně tam, kde měl a z těsné blízkosti branky se prosadil v první i druhé třetině zápasu. Třetí část utkání i přes zajímavé momenty branku nepřinesla, činili se oba gólmani a zejména Dán Andersen v brance Toronta několikrát podržel svůj tým.

Nakonec však on i se svými spoluhráči odjížděl z ledu ve Washingtonu se sklopenou hlavou. Prodloužení dospělo do své šesté minuty. Puk zachytil u pravého mantinelu člen čtvrté formace domácích Tom Wilson a střelou na přední tyč zaskočil do té doby výborného Andersena. "Je těžké říct, proč jsme měli tak špatný vstup do utkání. Možná jsme byli trochu nervózní nebo jsme podlehli tlaku," přemítal lídr Capitals Alexandr Ovečkin. "Ale když jsme dostali gól, všichni na střídačce jsme si říkali, že se musíme uklidnit a začít hrát naší hru. Nijak jsme nepanikařili. Je cenné, že jsme nakonec utkání dotáhli do vítězného konce," dodal ruský kanonýr.

Chicago přivítalo na svém ledě Nashville. Jeden z gigantů poslední doby ovládl Západní konferenci v této sezóně a znovu se řadí mezi největší favority na zisk poháru lorda Stanleyho. Nebude to však mít lehké už od úvodního kola. Kane a spol totiž budou muset dohánět ztrátu z prvního zápasu série.

Největší měrou se o vítězství hostujícího celku postaral finský brankář Pekka Rinne, jenž zneškodnil všech 29 střel domácích. Jediná úspěšná souhra mladíků z první formace " Predátorů" nakonec stačila. V osmé minutě se po švédské spolupráci prosadil Viktor Arvidsson, kterému asistoval Filip Forsberg. Poté už Rinne "zavřel vrata" a pomohl uhájit hubené vítězství Nashvillu. "Odvedli jsme v obraně velmi dobrou práci, dokázali jsme narušit jejich systém, který je založen na rychlosti a kontrole puku. Moc jsme jim toho nedovolili," pochvaloval si finský gólman.

Posledním utkáním pátečního programu NHL byl souboj Anaheimu s Plameny z Calgary. V utkání se představili i dva čeští hokejisté. Ondřej Kaše byl nakonec z českého dua ten šťastnější, když jeho Kačeři dokázali na svém ledě zdolat kanadský tým s Michaelem Frolíkem v sestavě 3:2. Ani jeden z Čechů se bodově do statistik nezapsal. Vítězný gól si připsal na konci druhé třetiny Švéd Jakob Silfverberg, který se trefil v přesilové hře.

Výsledky NHL : 1. kolo play off
Východní konference - 1. zápas:
Washington - Toronto 3:2 v prodl. (1:2, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 13. a 37. Justin Williams, 66. Wilson - 2. Marner, 10. Gardiner. Střely na branku: 44:37. Diváci: 18506. Hvězdy zápasu: 1. Wilson, 2. Justin Williams, 3. Holtby (všichni Washington)
Západní konference - 1. zápasy:
Chicago - Nashville 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 8. Arvidsson. Střely na branku: 29:20. Diváci: 22075. Hvězdy zápasu: 1. Rinne, 2. Arvidsson (oba Nashville), 3. Crawford (Chicago).
Anaheim - Calgary 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky: 1. Getzlaf, 34. Rakell, 38. Silfverberg - 9. Monahan, 30. Bennett. Střely na branku: 41:32. Diváci: 17174. Hvězdy zápasu: 1. Getzlaf, 2. Silfverberg, 3. Vatanen (všichni Anaheim)

Reklama

Související témata: