Hlavní obsah

Edmonton - Colorado 2:4Francouz kryl 27 střel a pomohl Coloradu ke třetí výhře nad Edmontonem

Brankář Pavel Francouz pomohl Coloradu 27 zákroky k výhře 4:2 na ledě Edmontonu. Hokejisté Avalanche vyhráli i třetí zápas ve semifinále NHL a mají na dosah první postup do finále Stanley Cupu od sezony 2000/2001. Dvěma góly se na výhře podílel útočník Valerij Ničuškin.

Foto: AMBER BRACKEN, ČTK/AP

Český brankář Pavel Francouz se natahuje pro puk.

Článek

Francouz v play off zasáhl do pátého utkání a dovedl tým k páté výhře. Od poloviny prvního zápasu série s Edmontonem, kdy se zranila týmová jednička Darcy Kuemper, český brankář kryl 69 střel a chytá s úspěšností přesahující 93 procent.

Ve třetím zápase semifinálové série plzeňský rodák vytáhl klíčový zákrok v 52. minutě. V oslabení za stavu 2:2 se bleskově přesunul proti McDavidovi a lapačkou zlikvidoval jeho zakončení.

"Byl to skvělý zákrok v klíčové fázi zápasu. Před McDavidem se po několika odrazech otevřela prázdná branka, ale Frankie dokázal jak je rychlý a šanci svým přesunem zlikvidoval," chválil kapitán Avalanche Gabriel Landeskog.

Skóre zápasu před tím otevřel Edmonton hned z první střely na branku v zápase. Již po 38 vteřinách se v levém kruhu dostal k puku nejproduktivnější hráč vyřazovacích bojů Connor McDavid a prosadil se ranou mezi Francouzovy betony.

Hosté srovnali v 17. minutě, kdy se z nenápadné situace prosadil Ničuškin. Nahrávku ruského útočníka nešťastně tečoval bránící Darnell Nurse a přesouvající Mike Smith již na změnu směru nedokázal reagovat.

Po čtyřech minutách druhé části Colorado otočilo vývoj zápasu. Po vyhraném vhazování se puk dostal opět k Ničuškinovi, jenž podruhé překonal přesouvajícího se Smithe.

"První gól byl opravdu šťastný, snažil jsem se přihrávat, ale někdo puk srazil do branky. Při druhé trefě jsem se snažil co nejrychleji zakončit, protože rychlé přesuny dělají Smithovi problémy. Puk byl zase lehce tečovaný a naštěstí skončil v brance," řekl Ničuškin.

Na další trefu se čekalo až do třetí třetiny, ve které po osmi odehraných minutách srovnal Ryan McLeod. Colorado si své vedení vzalo zpět v čase 52:42, kdy se hned po návratu z trestné lavice prosadil J. T. Compher. Výhru Avalanche pečetil třicet sekund před koncem do prázdné brány Mikko Rantanen.

Čtvrtý zápas je na programu v noci na úterý v Edmontonu.

Výsledek play off NHL
Finále Západní konference play off NHL - 3. zápas
Edmonton - Colorado 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky: 1. McDavid, 48. McLeod – 17. a 25. Ničuškin, 53. Compher, 60. Rantanen. Střely na branku: 29:43. Francouz za Colorado odchytal celý zápas, inkasoval dvě branky z 29 střel a úspěšnost zákroků měl 93,1 procenta. Diváci: 18.347. Hvězdy zápasu: 1. Ničuškin (Colorado), 2. M. Smith (Edmonton), 3. D. Toews (Colorado). Stav série 0:3.

Reklama

Související témata: