Hlavní obsah

GLOSA: A teď svižně pro pohár! Boston vyložil karty a Pastrňák dostal klid na práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je to elitní hráč, se říkalo, už když byl teenagerem. Že je to kanonýr od Boha, také rychle zjistili i za mořem. A že patří k vůbec nejlepším hráčům NHL, ocenila nová smlouva, která Davidu Pastrňákovi zajišťuje 90 milionů dolarů hrubého v průběhu dalších osmi sezon.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Sergei Belski-USA TODAY Sports

"Generální manažer dal i Pastrňákovi klid na práci. Žádné handrkování po sezoně, ale důvěra na dalších osm let," píše ve své glose hokejový redaktor Sport.cz Marek Burkert.

Článek

Je to ranec. Pouze pětice MacKinnon, McDavid, Karlsson, Panarin a Matthews vydělá ročně víc než nejlepší český hokejista posledních let. I to ukazuje, v jak exkluzivní společnosti se Pastrňák pohybuje. Jeho agent J.P. Barry měl ale jistě dost munice, aby nový kontrakt posunul do ještě vyšších sfér. Vždyť zastupuje vítěze Maurice Richard Trophy z roku 2020, druhého nejlepšího střelce aktuální sezony, která je v 'Pastově' podání stále rozjetá na více než 55 gólů a 110 bodů.

Hezké cifry to určitě jsou, ale Pastrňák už dal několikrát najevo, že ho zase tolik netrápí. A je možné, že se s agentem rozhodl jít cíleně i trochu pod cenu, aby se Bruins finančně do dalších let úplně nevyšťavili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Parádní stahovačka Davida Pastrňáka v utkání se SeattlemVideo: sntv

Bývalý dlouholetý kapitán Zdeno Chára zavedl v jejich kabině přísnou štábní kulturu a současný kápo Patrice Bergeron jde v jeho stopách. Nezáleží na vaší jmenovce na zádech, ale na logu, které nosíte na prsou. Jen tak se dá dojít k úspěchu.

Z bostonské sestavy však poslední Stanley Cup z roku 2011 pamatuje už jen pár jmen. Zato vzpomínky na prohrané finále se St. Louis v roce 2019 jsou stále živé. Pastrňák si vybavuje trpké pocity, když s Bruins vyhrál v play off patnáct zápasů, ale na pohár si sáhnete až se šestnácti zářezy... A ten rozhodující tehdy udělali Blues.

Teď však není většího favorita. Boston svůj 'poslední valčík' oznámil už před začátkem sezony. Na rok ještě povolal do zbraně Bergerona s Davidem Krejčím a od podzimu je nejlepším a nejkonzistentnějším týmem NHL.

Chystá se nová smlouva pro Pastrňáka. Překoná výší platu i Jágra? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Management v čele s Donem Sweeneym se s tím nespokojil a před uzávěrkou přestupů ještě vyztužil tým o washingtonské duo Hathaway-Orlov i přímočarost Tylera Bertuzziho z Detroitu. Slabé místo sestavy Bruins se teď hledá opravdu složitě. Sweeneyho vzkaz z manažerské kanceláře je naprosto zřetelný: My udělali, co jsme mohli. Teď už je to na vás.

Generální manažer dal i Pastrňákovi klid na práci. Žádné handrkování po sezoně, ale důvěra na dalších osm let. K bostonskému ideálu tak chybí jen jediné. Ohlášený útok na Stanley Cup už každopádně začal.

Reklama

Související témata: