Hlavní obsah

GLOSA: Diktatura nudy. Hvězdnou sešlost NHL odlišily jen kulisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Ted Lindsay zahlédl, jak jeho detroitský spoluhráč Gordie Howe boxuje s montrealskou hvězdou Mauricem Richardem, okamžitě skočil po Tedu Kennedym z Toronta a začal ho mlátit taky. I tyto scény byly k vidění při vypjatém Utkání hvězd NHL v roce 1951. A hlavně to byl hokej jak břitva. Jenže takový náboj se už asi do All-Star Game nikdy nevrátí.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

All Star Game NHL 2022.

Článek

Dvoudenní víkend hvězd v Las Vegas přinesl pár momentů, na které se bude vzpomínat. Ale vesměs při dovednostních disciplínách. Soutěž v přesnosti střelby před fontánami osvětleného kasína Bellagio, dokonalý nájezd anaheimského mladíka Trevora Zegrase se zavázanýma očima...

Hokej je i zábava, takže tyto cirkusácké kousky v lehce operetních kulisách našly odezvu.

"All-Star Game by tu mohl být každý rok," netajil nadšení Clayton Keller z Arizony a další hráči mu přizvukovali.

Samotné Utkání hvězd, jež od roku 2016 vypadá jako turnaj čtyř divizí ve formátu 3 na 3, je ale zábavné asi jako návštěva u sklerotického strýce, který pořád dokola opakuje totéž.

"Fanoušci si to podle mě užijí víc, když je na ledě víc prostoru. Uvidí spoustu šancí a gólů," tvrdí nejužitečnější hráč All-Star Game Claude Giroux z Philadelphie.

Foto: Rick Scuteri, ČTK/AP

Chris Kreider z New York Rangers překonává brankáře Centrální Divize Cama Talbota z Minnesoty.

Vážně si ale nějaký hokejový fanoušek užívá zápasy v procházkovém tempu, bez zřetelné snahy a s minimem soubojů?

Pět let na přelomu tisíciletí, v dobách největší slávy českého hokeje, přitom NHL pořádala All-Star Game jako duel Severní Ameriky proti 'Týmu světa'. Na jedné straně Hašek, Fetisov, Jágr, Selänne či Forsberg. A proti nim Roy, Bourque, Lindros, Shanahan, Messier... I když ani tehdy si aktéři nechtěli uhnat zbytečná zranění, jiskra rivality byla zažehnuta už z principu.

Jenomže v roce 2003 se ASG vrátil k zápasu mezi konferencemi, pak přišly na řadu týmy volené kapitány a teď je tu divizní turnaj. A diktatura nudy.

"Utkání hvězd jsem nikdy neměl rád," pravil minulý týden jeho třináctinásobný účastník Jaromír Jágr. "Fanoušky to asi baví, jenže mě ne. Já mám rád drsnou hru," dodal zanedlouho padesátník.

Když byl loni kvůli covidu zrušen All-Star Game, příznivci NHL ale určitě hromadně netruchlili. Jim se stýskalo hlavně po ostrých zápasech s maximálním nasazením. A ne po kumulaci hvězd, které si přijely hlavně oddechnout a trochu se u toho pobavit.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.