Hlavní obsah

Hokej stále miluju, nemůžu se ho vzdát, vysvětlil Jágr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy skončí s hokejem? Takovou otázku si v hlavě položil snad každý. Devětačtyřicetiletý Jaromír Jágr sice v současné době má coby majitel hokejového Kladna úplně jiné starosti, přesto si našel chvilku volna a v dobré náladě se účastnil rozhovoru pro zámořskou televizní stanici. Pohromadě se při něm sešli držitelé celkem 6151 bodů v NHL a chybět nemohly nekompromisní otázky. Jednu takovou položil směrem k "osmašedesátce" i legendární Wayne Gretzky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hrající majitel Kladna Jaromír Jágr během zápasu se Zlínem.

Článek

Devětačtyřicetiletý Jágr stále v české nejvyšší soutěži krouží hokejovými stadiony, přesto je jeho jméno v poslední době skloňováno i v NHL. Řeč není o případném návratu do zámořské soutěže, ale o blížícím se překonání v tabulce nejlepších střelců v historii NHL. Právě na třetím místě figurující Jágr během své bohaté kariéry nasázel 766 gólů a čtvrtý v pořadí, Rus Alexandr Ovečkin, ho pomalu ale jistě dotahuje. Forvard Washinghtonu Capitals se aktuálně zastavil na čísle 759 a již během února se dá očekávat, že kladenského rodáka předežene.

První místo v tabulce pochopitelně i nadále patří Kanaďanu Waynu Gretzkému (894 branek), který se během přestávkového studia zámořské NHL ujal slova. „Rozhovor s tebou začne jediný muž u tohoto stolu, který nastřílel v NHL víc gólů než ty," začal moderátor televizní stanice TNT, který následně předal slovo právě Gretzkému.

„Jaromíre, díky, že ses připojil. Gratulace k tvojí úžasné kariéře, mám na tebe jedinou otázku. Proč stále hraješ?" narážel Gretzky se smíchem na Jágrovu hokejovou „nesmrtelnost".

„Pokaždé, když se mě na to nějaký novinář zeptá, vím, že ten chlap nikdy nic nemiloval. Protože když něco milujete, těžko se toho vzdáváte. Hokej stále miluju, obětoval jsem mu strašně moc, nemůžu se ho vzdát," odpověděl devětačtyřicetiletý Jágr, který již 15. února oslaví své 50. narozeniny.

Spolu s Gretzkym seděli u stolu i další dva slavní hráči. Konkrétně Rich Tocchet, který s Jágrem působil v Pittsburgu, a společně slavili Stanley Cup v roce 1992. Přítomen byl také Anson Carter, který byl v sezoně 2003/2004 vyměněn z New Yorku Rangers do Washingtonu Capitals právě za Jágra.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Martin Havelka z Litvínova a Jaromír Jágr z Kladna.

„Moje působení ve Washingtonu nebylo dobré. Chtěl jsem být nejlepší, ale nevyšlo to. Stále se za to neumím fanouškům Capitals dostatečně omluvit. Opravdu jsem chtěl ze sebe vydat to nejlepší. Když mě ale vyměnili do New Yorku Rangers, všechno se zase obrátilo," vysvětlil situaci "nestárnoucí" Jágr.

Kladenský rodák se naposledy v NHL proháněl v sezoně 2017/18, kdy hájil barvy Calgary Flames. Od té doby působí v mateřském Kladně a návrat do zámořské soutěže si nedokáže představit. „Nedokážu si představit, že bych se vrátil. Hokej se hodně změnil. Hráli jsme v devadesátých letech a víme, jak těžké to bylo. Teď hra připomíná spíše basketbal, je více o bruslení, ne o fyzické hře a soubojích u mantinelu. To mi chybí. Hrát v rozích, jeden na jednoho," rozpovídala se legendární osmašedesátka.

„Rychlost nepatřila k mým oblíbeným věcem. Trénoval jsem, abych byl nejsilnější, ne nejrychlejší. Je to něco jako Utkání hvězd. To se mi nikdy moc nelíbilo. Chápu, proč se to dělá. Pro fanoušky je to vzrušující zážitek. Padá hodně krásných gólů, ale není to pro mě. Mám rád drsnou hru," dodal Jágr, který v aktuálním ročníku české nejvyšší soutěže nasázel 8 branek.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko