Hlavní obsah

GLOSA: Hertl jako supercloumák. Šampioni navýšili sázky, konkurenci spadla brada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuálně to úřadujícím šampionům v NHL moc neladí. Z posledních čtyř zápasů má Vegas čtyři porážky. Ale dění před uzávěrkou přestupů musí na kabinu Golden Knights působit jako supercloumák. Generální manažer Kelly McCrimmon kašle na minulost i budoucnost a maximum hodlá vytěžit z přítomnosti. Proto také přivedl ze San Jose Tomáše Hertla.

Foto: ČTK

Tomáš Hertl v San Jose končí. V závěrečné fázi základní části NHL posílí Las Vegas

Článek

Kdo sledoval dění před páteční uzávěrkou přestupů, viděl, jaký šok výměna 30letého útočníka v zámoří způsobila. Expertům i fanouškům na chvíli poklesla brada. A podobné to bylo u konkurence. Jestli někdo pochyboval, kdo je vítězem jednoho z nejsledovanějších dnů základní části, Hertlův trejd to definitivně rozsekl. Aktér 712 utkání je stále rozdílovým hráčem, což u Vegas dobře vědí. A může zastat i roli, jakou mívá u Golden Knights i kapitán Mark Stone, který je ale zraněný do konce sezony.

Usměvavý chasník ze Šeberova měl přitom u Sharks, kteří ho v roce 2012 draftovali a kde strávil jedenáct sezon, své jisté. Výsadní postavení na ledě i v kabině, k tomu mimořádnou smlouvu (65,1 milionu na osm let) a dobré zázemí pro rodinu, obě děti se ostatně manželům Hertlovým narodily v Kalifornii.

Jenže tučná léta Sharks skončila. Posledních pět sezon bylo pro někdejší těžké váhy NHL spíš očistcem. A v českém útočníkovi, který měl ve smlouvě klauzuli, že musí případnou výměnu odsouhlasit, hlodaly čím dál větší pochybnosti, zda se ještě někdy dočká bitev o Stanley Cup. Vábení neonů hříšného města tak bylo víc než silné.

Vegas do NHL vtrhlo ve velkém stylu v roce 2017, loni už vyhrálo i nejcennější trofej. A Hertlovi, jenž se zotavuje po operaci kolena, slíbilo, že se o stříbrný pohár jde rvát i letos. Zlatý kádr je prakticky totožný jako při spanilé jízdě posledním play off a McCrimmon ho kromě české posily ještě vyztužil o další solidní přírůstky: Anthonyho Manthu a Noaha Hanifina.

Aktuálně jsou sice Golden Knights jen šest bodů nad postupovou čarou Západní konference, ale jejich kvalita je po všech stránkách výstavní. Když se do půlky dubna vyladí, měl by to být v jejich podání opět sekec mazec.

A Hertl, který hrál play off naposledy v roce 2019, do toho půjde po hlavě. To se ví už teď.

Reklama