Hlavní obsah

Kabina Sharks ztichla. Hráči San Jose byli z Hertlova odchodu naměkko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když jako teenager mluvící lámanou angličtinou přišel Tomáš Hertl v roce 2013 do San Jose, rychle poznal, že tenhle klub má každý rok jen ty nejvyšší ambice. Aby ne, když za něj hráli Joe Thornton, Joe Pavelski, Patrick Marleau, Brent Burns… Slavná jména ale Sharks postupně opustila a teď k nim přibyl i třicetiletý český útočník. Od pátku hráč úřadujících šampionů NHL z Vegas.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Český hokejový útočník Tomáš Hertl posílí obhájce titulu Las Vegas

Článek

„Dostali jsme několik nabídek a my se podívali na délku (Hertlova) kontraktu i jeho výšku (8,137 milionu dolarů na rok). Není to pro nás ideální smlouva, i když se navýší strop… Takže jsem cítil, že je vhodná doba, a myslím, že i sám Tomáš si myslel, že je to pro něj dobrá příležitost,“ líčil generální manažer Mike Grier.

Hertlovu osmiletou smlouvu v březnu 2022 ještě signoval Doug Wilson, o tři týdny později ho ve funkci nahradil právě Grier.

„Od té doby, co jsem do klubu přišel, se snažím být upřímný, vést otevřené a upřímné rozhovory o situacích, ve kterých se nacházíme. O tom, jak se Hertl v těchto situacích cítí a jestli by chtěl jít někam jinam. Tomáš se dostal do bodu, kdy chtěl mít možnost vyhrát Stanley Cup,“ popisoval Grier.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Český útočník Tomáš Hertl ještě v dresu Žraloků

„Je to dobrý hráč. Trochu stárne a my jsme stále ve fázi jakési přestavby, abychom byli týmem pro play off. Myslím, že náš časový plán mu už nevyhovoval. (Ve třiceti) dospěl k závěru, že jeho čas produktivního hráče NHL se s našimi představami neshoduje.“

Hertl byl ale v San Jose skutečným patriotem. Za dekádu, kdy v něm působil, si k městu poblíž Silicon Valley vytvořil vztah. Pořídil si tu dům, narodily se mu tady děti. V aréně SAP Center znal každou kliku. A pro mladší spoluhráče byl mentorem, vzorem. Proto byla rozlučka tak emotivní.

„Mám spoustu smíšených pocitů. Za něj osobně jsem nadšený, že má šanci získat Stanley Cup. Ale je mi moc líto, že odchází. Jsem tu teprve dva roky, ale Hertl je skvělý hráč a ještě lepší člověk. Bude to bolet,“ přikývl kouč David Quinn. „Posledních čtyři nebo pět let to tu bylo těžké. Bohužel jsme v bodu, kdy musíme dělat těžká rozhodnutí a nechat některé lidi odejít.“

Hertl, který se zotavuje po operaci kolena, byl před svým odjezdem do Vegas ještě za bývalými spoluhráči. Když zmizel, kabina se ponořila do ticha. „Pro všechny kluky je to moc čerstvé,“ tvrdil kouč Quinn. Není divu, že někteří byli i dost naměkko.

Kapitán Sharks Logan Couture se při rozhovoru o kámošovi, se kterým hrál jedenáct let, snažil zadržovat slzy. „Tomáš mě tady posledních pár dní trochu držel v šachu. Všechno tajil. Myslím, že moc lidí nevědělo, co se děje. A já jsem pořád v šoku. Byl to jeden z mých nejlepších přátel, které jsem poznal díky hokeji. Seděli jsme vedle sebe., na tripech jsme společně chodili na večeře. Bydleli jsme kousek od sebe… Je to emotivní a vážně to bolí,“ přikývl Couture.

Reklama