Hlavní obsah

Gudas si oddechl, puk byl ze třetiny. A Barkov? Nejlepší finta play off, žasnul i Gretzky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět zápasů venku a porážka jen na úvod série s Bostonem. Tohle tedy není náhoda. Hokejisté Floridy protáhli díky výsledku 2:1 v prodloužení vítěznou sérii na cizích ledech už na osm zápasů a před domácími odvetami souboje o krále Východní konference proti Carolině mají nakročeno do finále Stanley Cupu.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Radko Gudas v dresu Floridy na archivním snímku.

Článek

V první třetině víkendového zápasu to ale s Floridou vypadalo docela bledě. Na střely jí prohrála 11:20 a nebýt dalšího fenomenálního výkonu Sergeje Bobrovského, nezaostávala by jen o gól.

Z úvodního domácího náporu po 103 sekundách skóroval obránce Jalen Chatfield. Floridská odpověď v podání Gustava Forslinga sice přišla po minutě, ale po trenérské výzvě nebyla uznána kvůli ofsajdu.

A do obrátek se zase dostali Hurricanes, kteří v 16. minutě slavili druhý gól, a zdálo se, že se k němu dobrali po chybě Radko Gudase. Vousáč z floridské defenzivy bekhendem vyhazoval puk ze třetiny, letící kotouč si ale sklepl rukavicí Mackenzie MacEachern, bleskově přihrál Jacku Drurymu a ani Bobrovskij neměl nárok. Lavička Panthers ovšem promptně zareagovala. Gudas totiž puk ze třetiny dostal. O kousek, ale na ofsajd soupeře to stačilo.

„O dva góly už by to pro nás bylo složité, jelikož rozdíly mezi týmy jsou titěrné," řekl kouč Floridy Paul Maurice.

Vyrovnávací branku, o které už nebylo pochyb, pak vystřihl fenomenálním způsobem hostující kapitán Aleksandr Barkov. Sám před krajanem Antti Raantou nejprve naznačil, že si hokejku provlékne mezi nohama, ale puk si rychle posunul do bekhendu. Finský brankář se natahoval, natahoval, ale to by musel být z rodiny Úžasňákových, aby na puk mířící do branky dosáhl.

„Jeden z nejlepších manévrů, jaké jsem kdy v play off viděl," rozplýval se v televizním studiu i sám Wayne Gretzky, nejproduktivnější hráč dějin NHL. „Je pěkné to slyšet právě od něj. Ale určitě dával spoustu důležitějších gólů," usmíval se Barkov. „Jiného tak kreativního hráče jsem za celou kariéru netrénoval," poznamenal Maurice. Což je pro centra Floridy pochvala jak hrom. Během 25 sezon totiž odkoučoval v základní části 1766 zápasů, což ho řadí na 4. příčku historických tabulek.

Po dalším Tkachukově gólu v prodloužení se už Panthers těší na floridské teplíčko, i když v domácí FLA Live Areně tak skvělou bilanci jako venku nemají (2:3).

„Už jsme v této sezoně několikrát dostali do zubů, ale pokaždé jsme zvládli odpovědět," snaží se před pokračováním série (úterý 2:00 SELČ) neztratit optimismus kouč Caroliny Rod Brind'Amour. Motivace Panthers postoupit poprvé od roku 1996 do finále před vlastním publikem ale bude silná.

Reklama