Hlavní obsah

Gudas v úniku? Český brousek si nečekaně srovnal osobák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radko Gudas by asi musel hodně zapátrat v paměti, aby z ní vylovil, kdy naposledy jel v zápase NHL sám na gólmana. Jestli vůbec. V Nashvillu se ale obránce Anaheimu nečekaně dostal do úniku a navrch ho zakončil gólem. I když se k němu dopracoval trochu krkolomnou cestou.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Obránce Anaheimu Ducks Radko Gudas během zápasu s Nashvillem.

Článek

Na začátku třetí třetiny byl Gudas vyloučen za podrážení a z trestné lavice sledoval, jak se činí bránící čtveřice a gólman Lukáš Dostál. S koncem trestu ale Ducks získali puk a Jackson LaCombe poslal českého beka na zteč. Chvíli to vypadalo, že finský brankář Nashvillu Juuse Saros si s celou situací v klidu poradí. Gudase dostal do úhlu a jeho střelu vyrazil.

Zadák Ducks se však nevzdal, objel branku a o vracejícího se Sarose dostal puk se štěstím za čáru. Šestý gól 33letého beka v sezoně byl na světě. A s ním i vyrovnaný osobní rekord ze sezony 2016-17.

Až pak se začali prosazovat domácí a snížili na konečných 3:5. Anaheim si tak připsal první výhru od 28. prosince. „Ke konci jsme měli trochu výpadek, což by se nemělo stávat, ale máme dva body, to je hlavní,“ líčil Dostál, který měl 39 zákroků a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Už párkrát v sezoně se mu stalo, že se v brance skoro stavěl na hlavu, ale vítězství to nepřineslo. Před pár dny si Dostál připsal 55 zákroků proti Maple Leafs (1:2 v prodloužení) a torontští novináři se divili, jaký „no-name“ to trápil jejich hvězdy. Reportérka to také na úvod pozápasového rozhovoru s českým gólmanem připomněla. „Omlouvám se, jak se vlastně jmenujete? Lukáš Dostál, to je jeho jméno!“

Odchovanec Komety nastoupil ke svému prvnímu utkání v NHL přesně před dvěma lety, pomohl tehdy porazit Detroit. Teď má na kontě celkem 41 zápasů. „Je to těžká soutěž. Vážím si každého dne, kdy tu můžu hrát,“ poznamenal po úvodním utkání pětizápasového tripu. „Snad na tu výhru navážeme.“

Dobrou náladu ovšem hráčům Anaheimu kazilo zranění hračičky Trevora Zegrase, který odstoupil po kolizi u mantinelu už v první třetině. „Nevypadá to dobře, nějakou dobu bude mimo,“ povzdechl si kouč Greg Cronin.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.