Hlavní obsah

Gudasova těžká noc v Torontu: Debakl, potyčky a minusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od chvíle, kdy Radko Gudas výkřikem do tváře gólmana Josepha Wolla slavil v loňském play off NHL postup Floridy do konferenčního finále, mají v Torontu na českého beka spadeno. Poprvé od loňského května se 33letý zadák, nyní už ve službách Anaheimu, utkal s Maple Leafs a byla to pro něj drsná noc. Nejen kvůli debaklu 2:9.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Obránce Anaheimu Radko Gudas ve rvačce s Maxem Domim z Toronta

Článek

Fotka, na které vousatý Gudas zblízka řve do obličeje překonaného brankáře, se stala symbolem torontského vyřazení. „Byla to spontánní reakce, ale lidi tady z toho pořád nemůžou spát,“ tvrdil před utkáním obránce Ducks. „Už se na zápas těším…“

Jenže v jeho 11. minutě hosté prohrávali už 0:3 a na Gudase se pak vrhl Max Domi. S nevysokým synem bývalého bitkaře Maple Leafs ale hostující obránce praštil o zem a šel na pět minut za katr. Jakmile se vrátil, inkasoval Anaheim znovu a brankář Lukáš Dostál (14 zásahů z 18 střel) o pauze přepustil místo Johnu Gibsonovi.

Gudas propásl první šanci nastoupit za Anaheim proti Maple Leafs doma 3. ledna, kdy byl mimo hru kvůli nemoci. Pro některé hráče Toronta bylo vyřazení s Panthers natolik traumatickou epizodou, že se ho ale snažili spíš vytěsnit. „Je to už tak dávno, že o tom ani nepřemýšlím,“ tvrdil útočník Mitch Marner.

Generální manažer Maple Leafs Brad Treliving se ale i na základě série s Floridou, rozhodl své hvězdy ‚obalit svaly‘ a kromě Domiho přivedl také Tylera Bertuzziho a Ryana Reavese, který má z aktivních hráčů sedmý nejvyšší počet trestných minut. Za 855 zápasů jich nasbíral 1045. Gudas je s 935 minutami desátý…

„Není to tak, že by ho někdo naháněl po ledě, ale já ho určitě budu sledovat. On si bude hrát tu svoji hru a já zase tu naši,“ prohlásil o Gudasovi Reaves. Několikrát už se také schylovalo k jejich pěstní potyčce, ale sudí ji ve druhé třetině zatrhli, a padly jen tresty za hrubost a nesportovní chování.

Český bek dostal ještě dvě minuty za krosček, když se po osmém inkasovaném gólu opřel do střelce branky Bobbyho McManna. Kromě tradičních položek jako byly 4 hity a 3 zablokované střely, tak měl Gudas i čtyři záporné body v hodnocení plus–minus, což byla jeho nejhorší bilance v sezoně. Dohromady má totiž +12 a v této statistice je jasně nejlepším hráčem týmu.

V Torontu to ale nebyl pro Anaheim hezký večer. „Byli jsme neškodní,“ souhlasil kouč Ducks Greg Cronin.

Už šestým hattrickem v sezoně jim pocuchal fasádu Auston Matthews, který tak vyrovnal výkon Maria Lemieuxe ze sezony 1995–96. Po 52 zápasech má americký snajpr na kontě 48 gólů a sezonu rozjetou na 75! Takovou kanonádu NHL nezažila od sezony 1992–93, kdy se o korunu krále střelců podělili Teemu Selänne a Alex Mogilnyj se 76 trefami.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.