Hlavní obsah

Hašek při hlasování potíral konkurenci. Teď se v NHL konverzuje o Vaněčkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývala to, a snad i stále je, parádní česká disciplína. I když v NHL aura českých gólmanů za poslední dekádu trochu vybledla. Mezi držiteli Vezina Trophy není od slavné éry Dominika Haška, který jich v letech 1994-2001 pobral rekordních šest, žádné české jméno. V hlasování generálních manažerů o nejlepšího brankáře zámořské sezony se navíc Čech naposledy objevil v ročníku 2008/09... Teď je tu ovšem chlapík, který může zašlou slávu zase oprášit - Vítek Vaněček.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Gólman Devils Vítek Vaněček zdraví diváky po vítězném zápase s Chicagem.

Článek

Čtyřiadvacet zákroků a druhé čisté konto v sezoně v zápase s Chicagem (3:0) jsou přesným odrazem rozpoložení, v jakém se šestadvacetiletý gólman z New Jersey nachází. Jeho výstroj a lapačka mocně přitahují puky a frustrují soupeře.

„Snažím se pomoct co nejvíc. Ale hlavně obrana podala skvělý výkon. Důležité jsou body, i když z nuly mám samozřejmě radost," řekl Vaněček o osmém ‚shutoutu' v NHL.

Do Devils přivedl generální manažer Tom Fitzgerald českou posilu, aby stabilizovala brankoviště a vytvořila tlak na nevyrovnaného Mackenzieho Blackwooda, se kterým ale v klubu dál počítali na post jedničky. Aktuálně je situace taková, že 25letý Kanaďan je se zraněním kolena na marodce a mezi tyčemi kraluje Vaněček, za kterého občas skvěle zaskočí i švýcarský nováček Akira Schmid.

Foto: Noah K. Murray, ČTK/AP

Brankář Vítek Vaněček (vlevo) přijímá gratulaci od spoluhráče z New Jersey Dougieho Hamiltona po čistém kontu proti Chicagu.

„Vítek nám dodává sebevědomí. Je důležité, aby si takovou pohodu udržel co nejdéle," mínil švédský spoluhráč Jesper Bratt. „I když jsme do zápasu nevstoupili nejlíp, Vítek nás zase podržel," cenil si kouč Lindy Ruff. Vaněčkovy výkony si nemůže vynachválit od začátku sezony.

Spolehlivost, konzistence, klíčové zákroky v důležitých pasážích zápasů, schopnost přenést klid na celé mužstvo. To jsou vlastnosti, kterými se Vaněček prezentuje v Prudential Center v Newarku i na cestách.

V této sezoně zasáhl bývalý gólman Washingtonu do 17 zápasů, v 15 chytal od začátku a připsal si 12 výher! Mezi brankáři, kteří mají alespoň patnáct startů, má Vaněček druhý nejlepší průměr inkasovaných gólů (2,10) za Linusem Ullmarkem z Bostonu (1,93). V úspěšnosti zákroků je čtvrtý s 92,2 procenta.

I když do konce základní části chybí ještě víc než čtyři měsíce, Vaněček momentálně patří do okruhu kandidátů na Vezina Trophy, to se nedá zpochybnit.

Foto: Ed Mulholland-USA TODAY Sports, Reuters

Vítek Vaněček v brance New Jersey maří šanci Jujhara Khairy z Chicaga.

V hlasování redaktorů NHL.com na konci listopadu byli sice kromě Ullmarka upřednostňováni Connor Hellebuyck (Winnipeg), Jake Oettinger (Dallas), Logan Thompson (Vegas) a Ilja Sorokin (NY Islanders), ale několikrát padlo i jméno české opory Devils.

„Snažím se nemyslet na to, kdo proti mně stojí. V brance se cítím výborně, ale vždycky je to o souhře. Momentálně se nám daří, hrajeme dobrý hokej a máme kvalitní výsledky," pochvaloval si brankář momentálně nejlepšího týmu ligy. Pokud vydrží fazóna New Jersey, pak se bude muset počítat i s Vaněčkem.

Češi v hlasování o Vezina Trophy ve 21. století
2000/01Dominik Hašek (Buffalo)vítěz
2001/02Dominik Hašek (Detroit)6. místo
2002/03Roman Čechmánek (Philadelphia)7. místo
2003/04Tomáš Vokoun (Nashville)8. místo
2005/06Tomáš Vokoun (Nashville)4. místo
2006/07Dominik Hašek (Detroit)5.místo
2008/09Tomáš Vokoun (Florida)9. místo

Reklama