Hlavní obsah

Hašek zaplatil zachránci Lidströmovi rundu

Brankář Dominik Hašek sice vychytal v pondělním šestém utkání semifinále Západní konference na ledě San Jose svou první nulu v play-off NHL, premiérové čisté konto jej ale něco stálo. V první třetině měl totiž po trestuhodné chybě českého veterána gól na hokejce Mike Grier, obránce Nicklas Lidström ale obětavou rybičkou svého spoluhráče úspěšně zastoupil. A Hašek zákrok švédského beka náležitě ocenil...

Foto: REUTERS/Patrick Price

Brankář Detroitu Dominik Hašek (vlevo) se raduje se svými spoluhráči.

Článek

„Už je to srovnané, zaplatil jsem mu po zápase pár piv,“ uculoval se po návratu do Detroitu dvaačtyřicetiletý Hašek. „Chtěl jsem mu pomoci uklidit puk a z toho vznikla ta chyba. Naštěstí se stačil vrhnout před branku a zabránil vyrovnání,“ doplnil český gólman.

Haškovo zaváhání, při němž namazal Grierovi, přišlo krátce po gólu Mikaela Samuelssona, který dostal v 16. minutě Detroit do vedení. Útočník Žraloků se pokusil rychle objet branku a zasunout puk do odkryté klece, dráhu kotouče ale zastavila Lidströmova robinzonáda.

„Viděl jsem, jak Grier krouží okolo branky, a snažil jsem se vykrýt hokejkou otevřený prostor. Naštěstí se mi podařilo puk zastavit,“ komentoval svůj zásah švédský bek, který dá dohromady s Haškem věk 79 let.

Samuelsson přidal v závěru první třetiny ještě druhý gól a San Jose ve zbytku utkání dobývalo Haškovu branku marně. Český gólman si připsal 13. čisté konto v play-off NHL v kariéře, Detroit vyhrál sérii 4:2 a postoupil do finále konference poprvé od sezóny 2001/2002, v níž vyhrál Stanleyův pohár.

Nyní stojí Detroitu v cestě za nejslavnější hokejovou trofejí Anaheim. „Papírově je Anaheim o něco lepší. Kačeří disponují vyrovnaným kádrem, mají agilní útočníky a perfektní obranu pod velením Niedermayera a Prongera. A samozřejmě skvělého brankáře,“ vyjmenoval Hašek přednosti soupeře před začátkem série, kterou odstartuje páteční zápas na ledě Red Wings.

Reklama

Související témata: