Hlavní obsah

Dallas - San Jose 4:5Hertl přispěl v NHL gólem a přihrávkou k výhře San Jose, Blümel debutoval

Aktualizováno

Hokejový útočník Tomáš Hertl vstřelil v NHL rozdílový gól a navrch na jednu branku přihrál při výhře San Jose 5:4 v Dallasu. Za poražené debutoval v soutěži Matěj Blümel. Torontu nestačila asistence David Kämpfa a podlehl doma Pittsburghu 2:4. V sestavě vítězů nescházel obránce Jan Rutta, který minulý zápas nedohrál po taku Alexandra Ovečkina.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Český útočník Matěj Blümel sehrál svůj první zápas v NHL

Článek

Hertl si první bod připsal za přihrávku, po které Alexandr Barabanov vyrovnal na 1:1, a už po 29 sekundách třetí třetiny zvýšil na 5:2. Český útočník se v rychlém protiútoku ocitl sám před gólmanem Jakem Oettingerem, s pukem zakvedlal a poslal jej bekhendem pod horní tyčku. Pražský rodák má formu, v posledních šesti utkáních nasbíral deset bodů (3+7).

"Pomalu se učíme, jak vyhrávat zápasy," prohlásil kouč San Jose David Quinn. "Už je v naší hře hodně dobrých věcí, tlačíme se tvrdě před bránu. Pořád je naše psychika ještě křehká, protože porážek bylo dost, ale dnes jsme potvrdili, že jdeme dopředu," pochvaloval si kouč. K výhře Sharks pomohl i Timo Meier, který skóroval v pátém utkání za sebou.

Blümel, který předchozí tři sezony hrál za Pardubice českou extraligu, se dostal do sestavy díky zranění Denise Gurjanova i svým výkonům v AHL. Na farmě Dallasu zaznamenal jedenáct bodů v devíti zápasech (5+6). Trenér Pete DeBoer zařadil dvaadvacetiletého útočníka, který pomohl české reprezentaci na letošním mistrovství světa čtyřmi góly a čtyřmi asistencemi k bronzové medaili, do druhého útoku. Nastupoval s Masonem Marchmentem a Tylerem Seguinem.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Debutant v NHL Matěj Blümel ujíždí svému krajanovi Radimu Šimkovi

"Je silný a velmi dobře bruslí. Očekávám, že do hry vnese energii a jeho přednosti jsou v útoku. Má dobrou střelu, umí dávat góly. Dostane proto šanci ukázat, co dovede," vysvětlil před zápasem DeBoer svoji volbu.

Blümel strávil na ledě čtrnáct minut a sedm sekund, během kterých si připsal dvě střely a také dva záporné body za účast při inkasovaných brankách. Jeho spoluhráč Radek Faksa vyšel naprázdno a v této sezoně má na kontě jen jednu asistenci ze čtrnácti utkání. Společně s Hertlem se radoval z výhry i Radim Šimek.

Kämpf si připsal druhou asistenci u gólu, kterým otevřel Zach Aston-Reese z dorážky skóre. Pittsburgh vývoj otočil na přelomu první a druhé třetiny trefami Jasona Zuckera a Jevgenije Malkina, který vstřelil v NHL 450. gól. Toronto vyrovnalo brankou Williama Nylandera, ale vedení strhl na stranu Penguins Brock McGinn a výhru zpečetil při power play Jake Guentzel.

Rutta přešel zákrok Ovečkina s nadhledem a řekl, že zranění naštěstí nebylo vážné, takže mohl nastoupit. V zápase si připsal dva kladné body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech a celkově je v této statistice s devíti body nejlepší v sezoně mezi českými hráči.

Sony Milano se zasloužil dvěma góly a přihrávkou o výhru Washingtonu 5:1 nad Tampou Bay a také si odseděl pětiminutový trest za Nicolase Aube-Kubela. Útočník Capitals zákrokem ramenem na hlavu poslal k ledu v oblasti modré čáry Cala Footea po nahození puku do útočného pásma. Během zápasu se i proto strhlo na ledě několik bitek a rozhodčí rozdali celkem 79 trestných minut.

"Neviděl ho, byl to tvrdý hit. Nevypadá to dobře, pochybuju, že bude hrát příště," řekl trenér Tampy Bay Jon Cooper o stavu Footea. Kromě něj odstoupili ze třetí třetiny ještě další dva obránci Erik Černák a Michail Sergačev po blokování střely, takže Lightning dohrávali zápas na tři beky.

Marc-Andre Fleury předčil v brankářském duelu Martina Jonese a dovedl Minnesotu k výhře 1:0 v Seattlu. Gólman Wild kryl 28 střel a připsal si už 72. nulu v kariéře. Rozhodl Mats Zuccarello, který se prosadil v 19. minutě z mezikruží.

Výsledky NHL:
Toronto - Pittsburgh 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky: 14. Aston-Reese (Kämpf), 38. W. Nylander - 20. Malkin, 22. Zucker, 42. McGinn, 60. Guentzel. Střely na branku: 30:23. Diváci: 19.229. Hvězdy zápasu: 1. Malkin, 2. Zucker (oba Pittsburgh), 3. W. Nylander (Toronto).
Dallas - San Jose 4:5 (2:2, 0:2, 2:1)
Branky: 5. a 20. Jamie Benn, 47. Hintz, 53. Pavelski - 7. Barabanov (Hertl), 20. J. Svečnikov, 21. Meier, 22. Couture, 41. Hertl. Střely na branku: 29:18. Diváci: 18.532. Hvězdy zápasu: 1. Meier, 2. Couture (oba San Jose), 3. Jamie Benn (Dallas).
Washington - Tampa Bay 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky: 28. a 58. Milano, 11. Mantha, 35. Protas, 45. Sheary - 53. Perbix. Střely na branku: 23:29. Diváci: 18.573. Hvězdy zápasu: 1. Carlson, 2. Milano, 3. Kuemper (všichni Washington).
Seattle - Minnesota 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 19. Zuccarello. Střely na branku: 28:21. Diváci: 17.151. Hvězdy zápasu: 1. Fleury, 2. Zuccarello (oba Minnesota), 3. M. Jones (Seattle).

Reklama

Související témata: