Hlavní obsah

Vejmelkovy listopadové písně. České eso Arizony kraluje gólmanským statistikám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Chci pro tým vychytat víc výher. Každým zápasem hodlám být lepší a lepší. A ještě víc pomáhat spoluhráčům," vyhlásil Karel Vejmelka na prázdninovém setkání v Paříži. Jakoby gólman Arizony už od léta slýchal 'listopadový písně'. V tomto měsíci není v NHL lepšího brankáře.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Karel Vejmelka z Arizony při utkání s New York Islanders.

Článek

Čtyři starty od začátku, čtyři výhry. Ta poslední na ledě New York Islanders opepřená nulou (2:0). Přes 288 odchytaných minut - nejvíc ze všech brankářů v listopadu. A k tomu skvostné klíčové statistiky: průměr gólů - 1,66 na zápas, úspěšnost zákroků - 95,0 procenta.

To vše za týmem, který na vlastního gólmana nechá soupeře vypálit v průměru víc než pětatřicetkrát za utkání. Však taky od začátku měsíce na Vejmelku mířilo 161 střel, druhý Linus Ullmark z Bostonu čelil 141.

Tentokrát si však Vejmelka nemohl stěžovat. "Jsem na nás strašně pyšný," prohlásil, když vychytal své druhé čisté konto v NHL. To premiérové mu rovněž přivál listopad. Ten loňský. Proti Winnipeg Jets ale potřeboval skoro dvojnásobný počet zákroků než na Islanders - 46.

"Tentokrát jsme zablokovali spoustu střel, to byl klíčový moment a pro mě pak už snadná práce," děkoval Vejmelka.

Za to, že jsou teď na místech pro play off, by ale Coyotes měli poděkovat hlavně Vejmelkovi, který má od začátku sezony bilanci 5-3-1. "Na začátku chytal ještě trochu kolísavě, ale momentálně se do toho dostává. Je sebevědomý, čape vážně dobře," přikývl kouč Andre Tourigny.

"Všichni to 'Veggiemu' přejeme. Je pro nás velice důležitý," uznal i útočník Lawson Crouse.

Coyotes jsou teď ovšem na začátku nejtěžší pasáže z celé sezony. Na hřištích Washingtonu (3:2), Buffala (4:1) a Islanders (2:0) získali šest bodů, ale čeká je ještě dalších 11 zápasů v řadě v cizích arénách! Doma se představí až 9. prosince proti Bostonu.

Po přestěhování klubu do Mullet Areny v Tempe došlo k termínové kolizi s týmem NCAA z Arizona State University a NHL to vyřešila nekompromisně. Více než měsíčním tripem Coyotes.

Pokud si však Vejmelka udrží svou listopadovou formu, nemá se druhý nejhorší tým minulé sezony NHL čeho bát. "Takové výkony jako proti Islanders se teď ale musíme snažit zopakovat každý den," řekl brankář, kterému listopad dodal životní fazónu.

Reklama

Související témata: