Hlavní obsah

Hodil po mně hokejkou. Zvláštní chlapík, vzpomíná Šlégr na budoucího člena Síně slávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oznámení nových členů Hokejové síně slávy v Torontu dalo koncem června vzpomenout na kariéry hned tří brankářů. Kromě Mikea Vernona a Henrika Lundqvista se slavnostního uvedení v listopadu dočká také Tom Barrasso, jenž byl spoluhráčem celé řady českých hokejistů. „Byl to takový zvláštní chlapík, byl hodně svůj,“ vzpomíná Jiří Šlégr v pořadu Příklep extra.

Zvláštní chlapík. Při prvním tréninku po mně hodil hokejkou. Vzpomínka na gólmanskou legendou NHL v pořadu Příklep extraVideo: Sport.cz

 
Článek

Slavný odchovanec Litvínova si se známým americkým gólmanem zahrál v nejslavnější lize světa v týmu Tučňáků. „Pamatuji si, když jsem přišel do Pittsburghu a při prvních dvou cvičeních na tréninku mu to všichni házeli do lapačky a já mu dával góly. Furt jsem to nechápal, jak to, že on nechytá," uvádí bývalý obránce.

„Až když po mně hodil hokejkou, tak jsem pochopil, že to asi chce do té lapačky a ono to tak opravdu bylo," líčí pobaveně člen Triple Gold Clubu pro vítěze mistrovství světa, olympijských her a Stanleyova poháru.

Rozšíří Síň slávy v Torontu i balkánského zástupce? Otázka v pořadu Příklep extraVideo: Sport.cz

Barrasso si členství v Síni slávy vysloužil svou pozoruhodnou hráčskou kariérou. Jako osmnáctiletý mladík získal Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL a Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže. Stalo se tak v roce 1984, kdy ještě chytal za Buffalo.

Zhatila legendě Síň slávy válka na Ukrajině? Řešíme v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

S Pittsburghem pak vyhrál Stanleyův pohár v letech 1991 a 1992. K tomuto úspěchu se váže i další Šlégrova historka, byť on sám přišel do kádru Penguins až v roce 1997.

„Trenér Kevin Constantine nám do kabiny přinesl batoh, který se nosí na horské túry a říká: Zítra každý přinesete něco, co si myslíte, že nás dovede na ten Mount Everest," prozrazuje.

Eliáš stále není v Síni slávy. Už jen zmínek o mně si velice vážím, přiznává v PříklepuVideo: Sport.cz

„Každý měl nápad, co by nás tam asi mohl donést... a Tom Barrasso tenkrát přinesl ty dva Stanley Cupy (malé makety, pozn. red.), které vyhrál," pokračuje slavný bek. „Takhle je postavil a říká: Tak pánové, takhle to vypadá a do žádného batohu to dávat nebudu, a jestli chceme vyhrát, tak prostě musíme makat," vypráví zvesela. „Tím byl specifický, byl hrozně svůj, měl rád svůj prostor, svá pravidla, ale byl to výborný brankář."

Více najdete ve videu z pořadu Příklep extra, kde o neobvyklé zkušenosti s Tomem Barrassem vypráví také moderátor O2 TV Honza Homolka.

Reklama