Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Zázrak proti USA nepřišel. Celý šampionát to nebylo dobré, mrzí experty

Aktualizováno

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa s USA 0:3. Výběr Kariho Jalonena tak musí po roce zapomenout na boje o medaile. „Zázrak nepřišel. Ani ve skupině to nebylo dobré, takže se nedalo čekat, že čtvrtfinále nabídne něco jiného,“ říká v pořadu PŘÍKLEP EXTRA Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz. „Američané byli lepší, a to neměli v týmu hvězdy,“ přiznává také olympijský vítěz Jiří Šlégr ve studiu Sport.cz.

ŽIVĚ: PŘÍKLEP EXTRA s Jiřím Šlégrem k utkání Česko - USA na hokejovém MSVideo: Sport.cz

 
Článek

Úvod utkání patřil Američanům, kteří český tým výrazně přestříleli. Naplňovaly se tak obavy olympijského vítěze Šlégra ve studiu Sport.cz o tom, že Češi budou sázet spíše na defenzivní hru. Necelé čtyři minuty před koncem první třetiny to bylo na střely 10:2 pro USA. A zámořský tým šel také do vedení, byť těsného 1:0.

"Kdepak smůla," shodli se Kézr se Šlégrem, když se puk do sítě odrazil od brusle českého beka Michala Jordána za Vejmelkova záda. "Co to bylo za zákrok," vyskočil olympijský vítěz ze židle ve studiu Sport.cz a ukazoval, co udělala česká obrana špatně. "Nesmíme se stavět zády k puku," vysvětloval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

"Všechno, co jsme říkali, že nesmíme dělat, tak děláme. Takže je jasné, že celých šedesát minut už dobře hrát nebudeme. Cítím těžký pesimismus," nešetřil kritikou při hodnocení první třetiny Kézr. "Nedovedu si představit, že se probráníme k výhře. Pokud nezabereme, pojedeme domů," doplnil Šlégr.

Český tým v prostřední dvacetiminutovce přidal a chvíli to vypadalo, že by mohl myslet na vymazání gólového manka. Opak byl však pravdou, druhý gól přidal po nenápadné střele od mantinelu soupeř. "Je to rána, začátek třetiny nevypadal špatně," mrzelo novináře ve studiu. Čisté svědomí u gólu neměl nejspíš ani Karel Vejmelka. "Tohle by mělo být chytatelné," přitakal Šlégr.

Ten ale v hodnocení pokračoval v optimistickém tónu. "Pořád je to hratelný, jen musíme napadat a střílet. Američané byli zaskočení, když na to navážeme, dvě rány by tam mohly propadnout," burcovala litvnovská legenda. Optimismus pak opět trochu přibrzdí šéfredaktor Sport.cz. "Zachrání nás jen třetina snů, jinak to nevidím dobře."

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Michal Kempný z ČR, Sean Farrell z USA a český brankář Karel Vejmelka.

Experti se ve studiu Sport.cz shodli, že by se slušelo zapracovat s českou sestavou. "Hrál bych na tři lajny a klidně i na čtyři beky," radí Kézr se Šlégrem. A stalo se, do prvního útoku se posunul Radim Zohorna. Jenže kýžená změna se nedostavila. Místo toho Američané přidali třetí gól a české naděje na úspěch pomalu mizela.

"Neporazili jsme nikoho ze silných týmů. Je to zklamání. Za celý zápas jsme měli patnáct střel, ale nebezpečné byly tak čtyři," mrzelo experta ve studiu. "Bylo to jedno z nejhorších čtvrtfinále v podání české reprezentace. Neříká se mi to lehce, ale ten loňský bronz byl šťastný. Tenhle tým mi přišel mdlý a uvadlý. Pocit nemám vůbec dobrý," kritizoval Kézr.

"Přišlo mi, že jsme se zatím pořád šetřili na tenhle zápas, stejně jako tam bylo točení gólmanů. Tak věřím, že teď to všechno zapadne dohromady a dokážeme vyhrát," hlásil před utkání bývalý český hokejista. Realita byla odlišná. "Náš tým vypadal unaveně, místo toho po ledě létali Američané."

Foto: David Taneček, ČTK

Čeští hokejoví reprezentanti se loučí se šampionátem.

Otázkou také zůstává, zda po osmé příčce zůstane v pozici reprezentačního kouče finský expert Kari Jalonen. „Jsme zklamaní, chtěli jsme vidět lepší výkony, ale netřeba hned okamžitě stínat hlavy. Je potřeba si všechno rozebrat, udělat analýzu a pak vše řešit," konstatoval Šlégr, že by řešení pozice reprezentačního kouče pro MS 2024 v Praze nemělo být unáhlené.

„Otázek je více, zda to náhodou nebyl strop v podání českého týmu. Být osmý je neúspěch, Kari Jalonen má smlouvu, ale řekněte mi, co bude, když Kari skončí. Kdo přijde na jeho místo," dodal Kézr

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

Reklama

Pavouk - MS 2023

  • Čtvrtfinále

  • 25.05.23      19 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    4 : 1
  • 25.05.23      19 : 20 Riga
    Švédsko Švédsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 25.05.23      15 : 20 Tampere
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    3 : 0
  • 25.05.23      15 : 20 Riga
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    1 : 3
  • Semifinále

  • 27.05.23      13 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    4 : 2
  • 27.05.23      17 : 20 Tampere
    Spojené státy USA Německo Německo
    3 : 4
  • Finále

  • 28.05.23      19 : 20 Tampere
    Kanada Kanada Německo Německo
    5 : 2
  • 28.05.23      14 : 20 Tampere O bronz
    Lotyšsko Lotyšsko Spojené státy USA
    4 : 3