Hlavní obsah

Hokejista MacKinnon získal v NHL cenu Lady Byngové

Útočník Colorada Nathan MacKinnon získal trofej Lady Byngové pro nejslušnějšího hokejistu NHL. Výsledky ankety oznámilo vedení soutěže. MacKinnon, jenž je ve finálové nominaci i na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, dostal přednost před Austonem Matthewsem z Toronta a Ryanem O'Reillym ze St. Louis.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Nathan MacKinnon (vpravo) z Colorada ujíždí českému útočníkovi Dallasu Radku Faksovi.

Článek

MacKinnon nasbíral v této sezoně pouhých 12 trestných minut, což je pro něj nejméně v kariéře. V průměru přitom odehrál 21:13 minuty na zápas, žádný jiný útočník nestrávil na ledě více času s menším počtem vyloučení. Dařilo se mu přitom i střelecky, v základní části dal v 69 zápasech 35 gólů a skončil s bilancí 93 bodů.

Colorado pak sice vypadlo ve 2. kole play off, pětadvacetiletý MacKinnon ale stihl nasbírat 25 bodů za devět gólů a 16 asistencí a stále vede tabulku produktivity vyřazovacích bojů.

V hlasování novinářů získal MacKinnon 984 bodů, Matthews dostal 616 bodů a O'Reilly 561. Ocenění se dočkal jako třetí hráč Colorada po Joe Sakicovi (2001) a O'Reillym (2014). Už v roce 2014 navíc získal Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka, ve věku 18 let a 224 dní byl navíc nejmladším hráčem, kterému se ocenění dostalo.

Reklama