Hlavní obsah

Hokejovou legendu poráží zákeřná nemoc. Myslím na vás, vzkázal a neudržel slzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské hokejové hvězdy vydělávají v zámořské NHL miliony dolarů i díky němu. Legendární švédský zadák Börje Salming patřil k prvním hráčům ze starého kontinentu, kteří se v nejslavnější lize světa prosadili a otevřel tak cestu pro zástupy následovníků. Nyní však 71letá hokejová ikona svádí boj, v němž se jen těžko vyhrává. Zákeřná nemoc ALS u něj nemilosrdně postupuje.

Foto: Profimedia.cz

Hokejová legenda Börje Salming na stadionu v Mnichově. Na letním ME v ateltice podporoval svoji dceru Biancu.

Článek

Relativně krátce po oznámení své diagnózy už ztratil schopnost mluvit a jeho celkový stav se rychle horší.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je bohužel fatální, neurodegenerativní onemocnění, při němž dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů. Pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností.

Jaký je stav legendárního obránce, mohli vidět fanoušci v pondělním video rozhovoru na serveru švédského deníku Expressen. V něm však už mluvila jen manželka bývalého obránce Pia, sám Salming už komunikoval jen prostřednictvím aplikace na iPadu a neverbálních gest.

„Myslím na vás," vzkázal přes aplikaci. Následně se neubránil slzám.

Salming si všiml prvních příznaků nemoci v únoru, kdy zaznamenal neobvyklé pohyby svých svalů. Už v březnu začal mít potíže s mluvením. Během léta mu pak byla definitivně sdělena nemilosrdná diagnóza.

Podle své manželky se poté uzavřel do vlastních světů a trpěl depresemi. „Byl v takových depresích, že se mnou ani nekomunikoval. Chtěl se s tím vypořádat sám. Přitom jsme si byli vždy velmi blízcí a hodně jsme si povídali," vyprávěla Pia Expressenu.

Slaming, rodák z Kiruny ležící daleko za polárním kruhem, zamířil za oceán v roce 1973 ze švédského celku Brynäs Gävle, kde ho objevil při své výzvědné cestě po Skandinávii skaut Toronta Gerry McNamara.

Toronto tehdy jako jedno z mála severoamerických klubů dalo šanci Evropanům. V zámoří převládal názor, že Švédové hokej hrát neumí. Přezdívali je „Chicken Swedes", neboli „Švédská kuřátka", což odkazovalo jednak na žlutou barvu dresů jejich národního týmu, ale především na údajnou slabost, kvůli níž neměli mít v drsném zámořském hokeji šanci. Mimochodem „chicken" v angličtině není jen výraz pro „kuře", nese také význam jako zbabělec a srab.

Když Salming spolu s Inge Hammarströmem jedinečnou výzvu přijali byli navíc považováni za zrádce i v rodném Švédsku kvůli tomu, že se otočili zády k tamnímu klubovému systému a odešli za peníze do Kanady.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Börje Salming (@bjsalming)

Jenže Salming se v Torontu rychle chytil. Coby obránce se osvědčil nejen v defenzivě, ale i ofenzivě. Sezony v NHL dokázal zakončit i s bilancí kolem 70 bodů, což je na zadáka velmi solidní počin. V Torontu se postupně propracoval do pozice nejlépe placeného hráče.

Dres Maple Leafs nakonec oblékal až do roku 1989. Následně přidal ještě jednu sezonu v Detroitu a poté se vrátil do Švédska, kde hrál ještě tři roky nejvyšší soutěž. Na závěr kariéry si ještě zahrál na olympijských hrách v Albertvillu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bianca Salming (@biancasalming)

Svoje slavné jméno dokázal také komerčně využít díky značce sportovního oblečení Salming.

Jméno navíc nezmizelo ani ze sportovních stadionů. Ještě v létě byl sám bývalý hokejista podpořit svoji dceru Biancu v závodě sedmibojařek na ME v atletice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články