Hlavní obsah

Hronek dohlíží na proměnu Canucks. Úžasný hráč, tvrdí kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To je forma! Posuďte sami: 0+8. 0,89. 24:27. +8. Lepší klub pro oživení kariéry než Vancouver, si Filip Hronek nemohl přát. Posledních pár let nejlepší český obránce v NHL naskočil do nové sezony Canucks ve velkém stylu.

Foto: Reuters

Filip Hronek

Článek

Sport.cz před jejím začátkem tipoval Vancouver na černého koně a zatím to vychází. Kanadský klub má po devíti zápasech šest výher a v Západní konferenci je čtvrtý. Pod tím je hezkým písmem podepsán i Hronek.

„Filip je úžasný hráč. Výborně bruslí, dobře brání, podporuje útok. Nastupoval jsem s mnoha obránci, ale on je z nich asi ten vůbec nejlepší,“ vysekl spoluhráči poklonu nový kapitán Quinn Hughes. Souhra H+H je pro Canucks na startu sezony klíčová. Vždyť až v devátém utkání sezony inkasoval Vancouver gól, když byli na ledě.

„Myslel jsem si, že budeme velmi dobrá dvojice, ale možná to ještě předčilo moje představy. Filip mi strašně moc pomáhá,“ pochvaloval si Hughes.

Hronek se letos ve Vancouveru objevil trochu překvapivě před uzávěrkou přestupů. Generální manažer Detroitu Steve Yzerman rozprášil českou kolonii (Kubalík, Vrána, Zadina) a za žádaného beka dostal od Canucks vysokou protihodnotu v podobě voleb v prvním a ve druhém kole draftu. Po příchodu do Kanady ale obránce, který dnes slaví 26. narozeniny, odehrál jen čtyři zápasy, než se zranil. V novém ročníku to ovšem rozbalil o to víc.

Po devíti zápasech má bilanci 0+8, což je průměr 0,89 bodu na utkání. V průměru navíc Hronek nastupuje do zápasu na 24:27 minuty, což je vůbec nejvíc z celého týmu. A navrch má sympatických +8 v hodnocení plus/minus.

„V kempu jsme plánovali, že Filipa s Quinnem rozdělíme, ale když hrají spolu, je to vynikající,“ pochvaloval si i kouč Rick Tocchet.

Za uplynulých osm let hrál Vancouver play off jen v roce 2020 v covidové bublině. Teď je ale evidentně něco ve vzduchu. Autor hattricku ze zápasu s Nashvillem Elias Pettersson (5+11) je druhý v produktivitě sezony, J.T. Millerovi (5+8) patří desátá příčka. Gólmanská jednička Thatcher Demko zatím chytá s úspěšností 93,5 procenta a průměrem 1,92 gólu na zápas. A k tomu šlape Hronkem posílená obrana.

„Všichni si nějak víc věří. Od trenérů máme dobrý plán. A jako hráči se staráme, aby všechno klapalo,“ líčil Pettersson.

Vypadá to, že český zadák na svém příchodu do Kanady už nyní solidně vydělal. „Sezona bude ještě dlouhá, musíme si ale udržet trend,“ varoval Tocchet. Za pět let, co je v NHL, si Hronek zatím v play off nezahrál. Ve Vancouveru na něj ale mají i jeho přičiněním solidně zaděláno.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.