Hlavní obsah

Jako Dominátor. Dánský pohádkář Andersen vykouzlil zákrok večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obsah je důležitější než forma. Dánský gólman Caroliny Frederik Andersen odhodil poučky o stylu a vytasil klíčový zásah prvního zápasu série play off NHL s New York Islanders. Za nerozhodného stavu zlikvidoval ve třetí třetině vleže ohromnou šanci hostů a Hurricanes se od tohoto momentu odpíchli k výhře 3:1.

Foto: ČTK/AP

Frederik Andersen

Článek

„Šlo to od něčí brusle,“ popisoval Andersen, který se po kontaktu s hráči na hraně brankoviště ocitl na zadku a neměl příliš možností, jak zasáhnout proti střele Noaha Dobsona. Ta se odrazila od tyče a newyorský bek pak dostal ještě příležitost k dorážce. V ten moment ovšem 34letý Dán pohádkově zasáhl.

„Vykašlal jsem se na techniku a jen jsem se snažil dostat co nejblíž k puku,“ popisoval Andersen. Jako by tím vystihl styl šestinásobného držitele Vezina Trophy Dominika Haška, který rozhodně nechytal podle brankářských učebnic, ale jeho originální zákroky se staly památnými. Pokud to Carolina letos dotáhne daleko, může se vzpomínat i na Andersenovu parádu ze 41. minuty.

„Předvedl přesně to, co od něj potřebujeme. Pokud čape takto, je to pro nás klíčové,“ přikývl kouč Hurricanes Rod Brind'Amour.

Andersen v této sezoně nasbíral v základní části jen 16 startů a na dlouhou dobu ho vyřadily problémy s krevní sraženinou. Nadvládu nad brankovištěm Hurricanes v té době převzal Rus Pjotr Kočetkov. Dánský veterán se však 7. března vrátil, jako by se nechumelilo. A v 10 zápasech měl průměr 1,3 gólu, úspěšnost 95,1 procenta a tři nuly.

V první třetině s Islanders sice neměl Andersen úplně čisté svědomí při úspěšné dorážce Kylea MacLeana, ale poté už byl bezchybný a předvedl 33 zákroků.

Jeho protějšek Semjon Varlamov inkasoval už v 95. sekundě od krajana Jevgenije Kuzněcova, kterému v přesilovce přihrával Martin Nečas. Ten pak do prázdné branky stanovil konečné skóre a zaznamenal na úvod série stejně bodů jako za předchozích jedenáct utkání na konci základní části.

„Nepředvedli jsme oslnivý výkon, to bylo zřejmé. Soupeř hraje už měsíc hokej jako v play off, my se až v průběhu utkání dostávali do tempa,“ věří Brind'Amour, že ve druhém utkání v noci na úterý uvidí od Hurricanes lepší představení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.