Hlavní obsah

Na brankáře Toronta se posměšně skandovalo. Pastrňákovy góly ani nebyly třeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžké chvilky prožíval hned na úvod prvního zápasu série play off NHL s Bostonem ruský gólman Toronta Ilja Samsonov. Inkasoval čtyřikrát ze 23 střel a ještě si od publika v TD Garden musel vyslechnout jízlivé skandování. Bruins začali suverénní výhrou 5:1.

Foto: ČTK/AP

David Pastrňák

Článek

Jakmile na začátku zápasu zlikvidoval domácí brankář Jeremy Swayman velkou šanci Nicka Robertsona, Boston do toho šlápnul. Skóre po perfektně provedeném přečíslení otevřel člen čtvrté lajny John Beecher, druhý gól přidal bek Brandon Carlo a ve druhé třetině se v přesilovkách během dvou a půl minuty dvakrát prosadil Jake DeBrusk.

Mezitím si už bostonští diváci začali dělat srandu ze Samsonova. Na opačné straně odčaroval Swaymana ve třetí třetině po dorážce až David Kämpf.

„Jediná možnost pro Toronto bude Swaymana unést,“ jásal nad výkonem amerického gólmana Bruins někdejší bitkař a nynější hokejový influencer Paul Bissonnette ve studiu NHL on TNT.

„Porážku ale na Samsonova neházím. Dali jsme jen gól, tím svému brankáři moc nepomůžete,“ vykládal kouč Toronta Sheldon Keefe, který kvůli nespecifikovanému zranění postrádal důležitého útočníka Williama Nylandera.

Nejlepší střelec základní části Auston Matthews proti bostonskému gólmanovi pohořel v pěti pokusech, jednou trefil tyčku. Kapitán John Tavares neuspěl se šesti ranami mezi tyče. Swayman tak měl celkem 35 zásahů. „Odchytal to skvěle,“ pochvaloval si bostonský kouč Jim Montgomery.

„O osudu zápasu rozhodly maličkosti. Skvělý zákrok za stavu 0:0, my pak propadli a nechali je ujet 2 na 1. Takovou šanci jsme od Bruins nedostali. V play off si to nemůžete dovolit, to pak rychle skončíte na straně poražených,“ hudral Keefe.

Bylo ale znát, že si Bruins na kanadský klub věří. V sezoně ho v součtu se základní částí porazili už popáté. „Líbila se mi naše disciplína i koncovka. A také, jak fyzicky jsme hráli,“ vyprávěl Montgomery. Jeho boys předvedli 50 hitů, desetinu z nich Jakub Lauko. Nejvíc ale diváci řičeli nadšením, když obrovitý Pat Maroon odhodil na domácí střídačku švédského beka Toronta Timothyho Liljegrena.

„Byla to jasná ukázka, jak by série mohla vypadat. Musíme se bezpodmínečně zlepšit,“ řekl Matthews před druhým zápasem, který je v Bostonu na programu v noci na úterý.

Domácí by do něj i přes Swaymanův extra výkon mohli nasadit loňského vítěze Vezina Trophy Linuse Ullmarka. „Po takovém parádním výkonu by bylo zvláštní nepostavit Swaymana, ale s Ullmarkem budeme v pohodě taky. Náš tým neovlivňuje, kdo z gólmanů začne,“ tvrdil Montgomery.

Bruins nastartovali play off v podobném stylu jako loni s Floridou, která je však nakonec vyřadila v sedmi zápasech. Obezřetnost je namístě. To Maple Leafs před rokem úvodní souboj s Tampou prohráli, přesto slavili postup.

„V téhle situaci už jsme byli. Musíme si věřit a držet při sobě,“ prohlásil Samsonov.

Boston ale letos uklidňuje, že v záloze má ještě Pastrňákovy góly. Nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč Bruins se před utkáním přes plexisklo zdravil s partnerkou Rebeccou a dcerou Freyou. V závěru při power play hostů pak vybojoval pátý gól pro Trenta Frederica. Trefy českého kanonýra se týmu ale ještě budou hodit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.