Hlavní obsah

Jako Hašek! píší v zámoří. Fanoušci řvali, aplaudovali vestoje. Viděla NHL zákrok sezony?

Vancouver/Praha

V devadesátých letech minulého století takovými zákroky v NHL fanoušky udivoval a soupeře přiváděl k šílenství Dominik Hašek. Zákroky, kdy už se zdál být překonaný, jenže stejně nějakým způsobem dokázal vykopnout patu a kotouč jí zastavit, tak jako když škorpión bodne svým ostnem. Teď na legendárního českého brankáře navázal americký gólman Vancouveru Thatcher Demko, který se přihlásil do soutěže o nejlepší zákrok sezony.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Gólman Vancouveru Thatcher Demko bez vyrážečky a hokejky. Vlevo útočník NY Rangers Mika Zibanejad.

Článek

Zuřivě gestikuloval směrem k rozhodčímu a žádal si přerušení hry. Vždyť při jednom ze zákroků ztratil nejen svou hůl, ale i vyrážečku, takže pravou dlaň měl úplně holou.

Pochopitelně věřil, že muži v pruhovaném zapískají a tlak NY Rangers tím necelé tři minuty před koncem základní hrací doby za stavu 2:2 při jejich dvojnásobné přesilovce otupí.

Jenže tak se nestalo a Canucks se dál museli bránit. Demko nejprve betonem zastavil šanci Artěmije Panarina, o pár vteřin později si pak na hvězdném ruském útočníkovi smlsnul ještě jednou.

„Počínal si jako Dominik Hašek," velebí Demkův zákrok server Sportsnet a přirovnává ho k čarodějovi z Nagana, který „škorpióna" předvedl během své kariéry nesčetněkrát.

Více než 18 tisíc fanoušků v Rogers Areně bylo jako u vytržení. Řvali a potleskem vestoje aplaudovali pětadvacetiletému brankáři, jako by Canucks právě vyhráli Stanley Cup.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Thatcher Demko v akci během zápasu proti NY Rangers.

„Takhle hlasitě křičet fanoušky jsem na tomhle stadionu ještě nezažil. Thatcher předvedl neuvěřitelné zákroky. To oslabení bylo opravdu ohromné," kroutil hlavou útočník J.T. Miller.

Právě on nejprve na začátku třetí třetiny snížil, aby pak po přečkaném oslabení v závěru třetí třetiny, kdy jistil Demka na brankové čáře, přidal v prodloužení svou druhou trefu a zajistil Vancouveru výhru 3:2.

Reklama

Související témata: