Hlavní obsah

Jako zvíře zahnané do kouta. Panthers míní kousat, třeba i bez Tkachuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky jsou ostře proti. Tým, který v rozhodující sérii Stanley Cupu prohrává 1:3 zápasy, už se ze smyčky obvykle nevykroutí. Nezvládlo to ani posledních sedm finalistů, kteří se v tomto nepříznivém stavu ocitli (viz tabulka). Florida přesto věří, že klání s Vegas dokáže minimálně zdramatizovat. Pátý zápas se hraje ve středu ve 2:00 našeho času.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Útočník Floridy Matthew Tkachuk (19) oslavuje gól ve třetím finále Stanley Cupu. Ale teď možná bude chybět.

Článek

Panthers to mají nahnuté, navenek se ale snaží působit pořád sebevědomě. Po výprascích na ledě hostů, si doma dokázali, že s Vegas můžou hrát vyrovnaně. V noci na středu ale musí do hukotu T-Mobile Areny, která už se pomalu chystá na velké oslavy.

„Už nemáme co ztratit, můžeme jen získat. Je to svoboda, kterou bychom nyní mohli využít," doufá kouč Paul Maurice.

Jak dopadli finalisté SC za stavu 1:3 na zápasy
2022: Tampa-Colorado 2:4 (konečné skóre)
2021: Montreal-Tampa 1:4
2020: Dallas-Tampa 2:4
2018: Vegas-Washington 1:4
2016: San Jose-Pittsburgh 2:4
2014: NY Rangers-Los Angeles 1:4
2012: New Jersey-Los Angeles 2:4

V sérii prvního kola s Bostonem už hráči Floridy byli v podobně nezáviděníhodné situaci. A začali hrát uvolněný, účinný hokej. Po osmi týdnech zuřivých bojů ale síly ubývají. Proti statným soupeřům se fyzický styl praktikuje čím dál hůř, a množí se i zranění.

Pro Panthers bude klíčové, zda bude schopen hrát jejich nejlepší a nejnepříjemnější hráč Matthew Tkachuk. Tomu Florida vděčí už za samotný postup do play off i za klíčové góly ve všech sériích. Pokud by (patrně kvůli problémům s ramenem) nenastoupil, mělo by to pro tonoucí mužstvo asi fatální následky.

„Těžká otázka. Nechci o tom mluvit," prohlásil o nejbližším duelu americký útočník, jenž má v play off bilanci 11+13.

Golden Knights mají zatím výrazně lépe rozložené síly. Ve finále jim září ex-floridský Jonathan Marchessault (4+3), kapitán Mark Stone (2+4) i pětibodoví Chandler Stephenson (2+3) a Jack Eichel (0+5). Kdežto u Panthers mají jejich nejproduktivnější hráči po třech bodech: Tkachuk, Brandon Montour (oba 2+1) a Anton Lundell (1+2). Rozdíl je i v gólmanech. Adin Hill z Vegas čape v sérii s úspěšností zásahů 92,5 procenta, floridský fantom předchozích kol Sergej Bobrovskij má jen 87,5 procenta.

„Už jsme ale v této pozici jednou byli. Víme, že jsme schopní to zvládnout," tvrdil Montour. Zahnaní do kouta hodlají Panthers kousat. „K poháru potřebuje Vegas čtyři výhry. A má zatím jen tři," dodal kapitán Aleksandr Barkov.

Floridská víra podle všeho neslábne, proměnit ji ve skutky ale bude přetěžké.

Reklama

Související témata: