Hlavní obsah

Raubíř hrál zraněný, provokace si stejně neodpustil. Floridská naděje ale chřadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chviličku to vypadalo, že se Matthew Tkachuk zase stane floridským hrdinou večera, když měl v závěrečných sekundách čtvrtého zápasu finále puk na čepeli hokejky. Včas ale vystřelit nestihl a jeho pokus navíc betonem zastavil gólman Adin Hill. Panthers doma prohráli s Vegas 2:3 a jestli chtějí Stanley Cup, musí nyní vyhrát třikrát po sobě.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Bitka obránce Vegas Alexe Pietrangela (vlevo) a Matthewa Tkachuka z Floridy.

Článek

Inspiraci k takovému výkonu teď potřebují najít sami u sebe. V prvním kole Florida prohrávala v sérii s Bostonem také 1:3 na zápasy, ale s nožem na krku předvedla nejlepší výkony a nakonec se probila až do finále. Má ale ještě síly na to, aby to zvládla proti Vegas?

„Je to jednoduché. Musíme u nich vyhrát a donutit je vrátit se zase k nám," prohodil zklamaný Tkachuk. „Boston už si taky myslel, že to má v kapse..."

Panthers si v noci na neděli nechali soupeře utéct na tříbrankový rozdíl. A stačili dát už jen dva góly, i když ve třetí třetině se mohutně podporováni fanoušky ve FLA Live Areně hnali za vyrovnáním. „Zmáčkli jsme je, zavřeli ve třetině," řekl smutně Tkachuk.

Během třetí části se ale americký útočník neobjevoval na ledě tak často, jak je zvyklý. V zámoří se spekuluje, že ve třetím duelu utrpěl zranění ramene při pádu na led po ostrém zákroku Keegana Kolesara. „Rád bych pomohl víc," netajil Tkachuk, který je s 24 body (11+13) nejproduktivnějším hráčem Floridy.

V závěrečné části však stihl jen čtyři střídání. Odstoupil ve 45. minutě a vrátil se do akce až před koncem. „Ukázal, jaký je to bojovník. Hledali jsme situace, kdy ho nasadit," tvrdil kouč Paul Maurice. „Bohužel jsme to nestihli," litoval klíčový hráč finalistů.

Z toho pak pramenila i floridská frustrace. Po vypršení času zajel od modré do soupeře obránce Brandon Montour, za brankou rozpoutal rvačku Sam Bennett a do akce šel i Tkachuk, který Alexe Pietrangela chvíli dokonce dětinsky škrtil hokejkou a pak ho ještě sekal přes trup i nohy. Montour za své extempore dostal 2+10, Tkachuk dokonce 2+2+10. Ale to vlastně vůbec není podstatné.

Spíš jde o to, zda se stav amerického útočníka zlepší natolik, aby mohl v pátém zápase ve Vegas (v noci na středu) odfárat znovu zásadní minuty. A pít krev soupeřům, jak to dovede jen málokdo.

„Když tým přijde o nejlepšího hráče, rozhodně už není tak dobrý," obává se floridský forvard Carter Verhaeghe. „Musíme si věřit," burcoval Tkachuk.

Sérii s Bostonem už také po čtvrtém zápase skoro všichni považovali za vyřízenou. Kromě hokejistů Panthers. Teď budou mít možnost předvést, že jejich nádrž ještě není prázdná.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.