Hlavní obsah

Jasná výhra a tři asistence. Tichý hrdina Krejčí stylově oslavil tisícovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český klub tisícovkařů v NHL uvítal třináctého člena. Bostonský útočník David Krejčí odehrál v pondělí proti Philadelphii svůj 1000. duel v zámořské soutěži. Všechny navíc zvládl za jediný klub. Významnou metu hned pěkně oslavil třemi asistencemi i jednoznačnou výhrou 6:0.

Foto: Mary Schwalm, ČTK/AP

Útočník Bostonu Bruins David Krejčí při rozbruslení před svým jubilejním 1000. startem v NHL.

Článek
Fotogalerie

Patrik Eliáš si svých 1240 startů v NHL odkroutil kompletně v New Jersey, Milan Hejduk 1020 v Coloradu. A do třetice tedy Krejčí, jemuž se dostalo cti zahajovat při jubileu zápas na buly. V první minutě se 36letý útočník také dočkal potlesku od domácích fanoušků i spoluhráčů. A jásot byl ještě větší, když asistoval u gólů Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

Krejčí po sezoně 2020-21 zamířil na rok do české extraligy, kde hrál za Olomouc, ale pak se zase suverénně vrátil do kabiny Bruins. V novém ročníku nasbíral ve 38 zápasech 34 bodů (11+23), opět patří ke klíčovým bostonským postavám.

„Ale nejsou to jen čísla, která by odrážela jeho hodnotu pro tým," tvrdí kouč Bostonu Jim Montgomery. „Je chladnokrevný, klidný, nesmírně vyrovnaný. A také opravdu soutěživý."

Během tisíce zápasů v základní části Krejčí nasbíral 764 bodů (226+538), devátý nejvyšší počet v bostonské hokejové historii. V zápasech play off je ale český centr dokonce třetí se 124 body (42+82)! V letech 2011 a 2013 byl nejproduktivnějším hráčem vyřazovací části, před 12 lety získal i Stanley Cup.

„A přitom se mu nedostalo pořádného uznání," hudroval bývalý spoluhráč gólman Tuukka Rask. „David je přitom klíčový článek mužstva po celou dobu, co tu hraje." V mnoha týmech NHL by byl Krejčí prvním centrem, v Bostonu však zůstal ve stínu kapitána Patrice Bergerona. „Je to prostě tichý kluk, který kolem sebe nedělá rozruch," dodal Rask.

Boston v létě avizoval útok na Stanley Cup. Že to myslí vážně, ukazují i výkony v základní části, kde je jasně nejlepší. Krejčí v tom znovu hraje důležitou roli, i když jsou to možná jeho poslední měsíce v NHL. Krejčího manželka Naomi s dcerou Elinou a synem Everettem přes sezonu bydlí v Jižní Karolíně. Mládenecké roky má ale nový člen klubu 1000 dávno za sebou.

Reklama