Hlavní obsah

Je malý, máme ho přečteného. 'Frankie' ale edmontonská esa dokonale frustroval

Jaká může být pro gólmana lepší narozeninová oslava, než vychytat nulu v play off proti nejproduktivnějším hráčům vyřazovací části... V předvečer svých 32. narozenin si gólman Colorada Pavel Francouz na závěr duelu s Edmontonem vyslechl mohutné oslavné skandování: Frankie! Frankie!

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Pavel Francouz byl vyhlášen první hvězdou utkání

Článek

Francouz za svůj výkon ve druhém souboji s Oilers sklidil všeobecný obdiv. 24 zákroků a čisté konto, to už je něco. Vždyť v konferenčním finále v dresu Avalanche zvládl vychytat nulu naposledy fenomenální Patrick Roy.

"Soustředěný, klidný, sebevědomý, skvělý," chválil Francouze kouč Jared Bednar.

Účastník světových šampionátů a olympiády šel přitom do play off jako dvojka za Darcym Kuemperem. Stále se však udržuje ve střehu a vyplácí se to. Dvě výhry si Francouz připsal už v sérii prvního kola s Nashvillem. A uspěl i jako záskok za zraněného kolegu v úvodním duelu série.

Edmonton však v Kuemperově zranění cítil velkou šanci. I fanoušci Oilers věřili, že Francouz pro jejich esa nebude tak velkou překážkou.

"V porovnání s Kuemperem (195 cm) je Francouz (182 cm) malý. Viděl jsem ho v mnoha zápasech AHL, takže vím, jaký je to gólman," tvrdil edmontonský kouč Jay Woodcroft.

Pokud si ale myslel, že má Francouze přečteného, těžce se spletl. Plzeňský rodák podal nesmírně soustředěný výkon. Prakticky hosty nepouštěl k dorážkám a když už puk vyrazil, dokázal ho před Leonem Draisaitlem rychle odpálit hokejkou.

Neprosadil se ani vedoucí muž bodování Connor McDavid, ani nejlepší střelec play off Evander Kane. Francouz uspěl i při vyjetí daleko před brankoviště, aby následně zastavil pokus Codyho Ceciho. "Pomohl mi způsob, jakým kluci po celý zápas hráli. Byl jsem díky tomu klidnější," řekl Francouz.

Jakmile dalo Colorado během 124 sekund druhé třetiny tři góly, už věděl, že je to na dobré cestě. "Za stavu 0:0 tam měl pár důležitých zákroků a my si díky tomu mohli vybudovat náskok. Hlavně se ukazuje, jak je Frankie psychicky silný," tvrdil finský útočník Mikko Rantanen.

"Člověk ale trochu nervózní přece jen je, když si uvědomí, jaký je to zápas," uznal Francouz.

Colorado je v konferenčním finále poprvé od roku 2002. A jeho fanoušci tuší, že vytoužené finále je na dosah. Týmy, které vyhrají první dva zápasy, z takřka osmdesáti procent ovládnou i celou sérii.

A teď má jedinečnou šanci k tomu přispět i Francouz. I kdyby se Kuemper dal do kupy, proč střídat gólmana, který vychytal nulu? Byť se dá čekat, že v edmontonské aréně Rogers Place se Francouz ocitne v noci na neděli (2:00 SELČ) ve třetím souboji pod mnohem větším tlakem.

"My ale s Frankiem v brance nemáme obavy. Vždycky nás podržel," věří Bednar ve Francouzovo gólmanské kouzlo.

Reklama

Související témata: