Hlavní obsah

Je to docela sranda, řekl Ovečkin po dostihnutí Jágra. Koho ještě dožene?

Je to tady. Ruský snajpr Alexandr Ovečkin se v historické tabulce střelců v kanadsko-americké NHL dotáhl na třetí místo Jaromíra Jágra. Útočník Washingtonu se proti Calgary (5:4) blýskl dvěma góly a celkově jich má na svém kontě už úctyhodných 766. Jágr na tento milník dosáhl v listopadu 2017 v dresu Flames proti Detroitu.

Foto: Candice Ward, Reuters

Alex Ovečkin (druhý zprava) přijímá gratulace od svých spoluhráčů.

Článek

Ovečkin, na kterého se v poslední době, kdy probíhá ruská invaze na Ukrajině, valí vlna kritiky za fotografii s Vladimirem Putinem na sociálních sítích, se v zápase Calgary s Washingtonem poprvé trefil ve 34. minutě, kdy střelou zápěstím z levého kruhu pro vhazování vyrovnával na 2:2.

V tu chvíli měl na kontě 765 branek v NHL a už mu zbývala jediná trefa k tomu, aby se dotáhl na třetí místo Jaromíra Jágra v historické tabulce střelců. Nikdo nepochyboval o tom, že na tento milník dosáhne brzy. Ovečkin nechtěl čekat a gól s pořadovým číslem 766, kterým šli Capitals do vedení 5:3, vstřelil necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny do odkryté klece.

„Je příjemné slyšet, že překonáváte takové milníky, čísla," řekl Ovečkin po zápase. „Je to velké, samozřejmě, a jak jsem vždycky říkal, je skvělé být ve společnosti takových jmen," dodal. Šestatřicetiletý útočník Washingtonu teď vyhlíží na druhém místě legendárního Gordieho Howea s 801 góly. První místo Wayna Gretzkyho, který ve své kariéře v NHL vstřelil neuvěřitelných 894 branek, je už zřejmě daleko, ale kdo ví.

Ovečkinovi na 766 gólů stačilo od sezony 2005/06 1 253 zápasů, Jágr, který NHL hrál naposledy v sezoně 2017/18 a ve své kariéře vynechal tři sezony 2008/09 až 2010/11, kdy hrál v Kontinentální hokejové lize, na stejný počet branek potřeboval o 480 utkání víc.

„Je to přirozený střelec. Hra se hodně změnila a je dobře, že dokáže držet tempo," řekl před měsícem Jágr na adresu Ovečkina. „Má skvělou střelu a taky obrovskou výhodu v tom, že nikdo, tím opravdu myslím nikdo není tak silný jako on. Takže ho nelze zastavit, pokud to on sám nedovolí," chválil hrající majitel Kladna svého bývalého protivníka.

Vítěz Stanley Cupu ze sezony 2017/18 s Washingtonem vstřelil v letošním ročníku 36 gólů v 56 zápasech. V říjnu proti New York Rangers překonal v historické tabulce střelců pátého Marcela Dionna (731 branek) a o měsíc později čtvrtého Bretta Hulla (741).

„Je to docela sranda," řekl Ovečkin. „Kluci jsou šťastní, myslím, že i klub, fanoušci a moje rodina. Je to velký okamžik," dodal ruský útočník.

Reklama