Hlavní obsah

Jediný gól a Carolina brala výhru. Důležitá byla trpělivost, tvrdí Nestrašil

Aleš Březina (Toronto)

V Air Canada Centre čekalo 18981 diváků na jedinou branku utkání NHL téměř 63 minut a pro většinu přítomných padla na opačné straně, než si přáli. Víc jak hodinu totiž odolávali oba vynikající brankáři James Reimer a Eddie Lack útočníkům a kryli dohromady 70 střel. Teprve při hře tři na tři Jordan Staal rozhodl o vítězství hokejistů hostující Caroliny, která si tak udržela naději na postup do Stanley Cupu, a byl by naopak zázrak, kdyby Toronto se svou svízelnou situací ještě něco udělalo. V dresu vítězů byl pochopitelně spokojený český útočník Andrej Nestrašil: "Oba trenéři Bill Peters a Mike Babcock spolu trénovali v Detroitu a obě mužstva hrají podobným způsobem. Dnes jsme za dva body hodně rádi."

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Andrej Nestrašil (č. 15) před brankou Jamese Reimera z Toronta.

Článek

Jak jsou tyto dva body důležité v současné situaci, kdy jste tři body za New Jersey, které je na osmém místě ve Východní konferenci?

Pro nás je každý zápas hodně důležitý a v poslední době se nám daří. Je ještě dost zápasů do konce základní sezóny. Jsme mladý tým, ale daří se nám vyhrát i jednogólové zápasy jako například dnes, protože těch vyrovnaných zápasů je v NHL hodně. Teď hrajeme ještě třikrát do Utkání hvězd, tak doufáme, že získáme šest bodů a budeme si moci v klidu odpočinout.

Dnešní utkání bylo o trpělivosti, jak moc je důležitá v takovém duelu?

Je hrozně důležitá, ale mně hrozně chybí. Starší hráči tvrdí, že NHL se hodně změnila. Důležité je, kdo jednotlivé věci dělá lépe delší dobu. Jsou pak utkání, kdy se můžete přetrhnout a při tom z toho není žádný výsledek. Nejdůležitější na hokeji je hlava, a když ta je čistá, tak se vždycky hraje lépe.

Hrajete v útoku s Jordanem Staalem a Joakimem Nordströmem, jak dlouho jste spolu?

V tomto složení hrajeme od konce listopadu. Jsme sehraní, od té doby se na sestavě nic moc nemění. Hrajeme proti nejlepšímu útoku soupeře, naším úkolem je, aby hráči jako Crosby nebo Malkin nedávali branky. Je dobré, když dáme nějaký gól, ale není to našim prvořadým úkolem. Od toho jsou další dvě útočné řady.

Dnes třeba Eric Staal a Jordan Staal nehráli spolu ani při hře tři na tři v prodloužení...

Oni spolu nehrají, ale pro nás by byla škoda, kdyby hráli spolu. Jsou si hodně podobní, jsou vysocí, a když se tato síla rozloží do dvou útoků, tak se soupeři proti nám hrozně špatně hraje.

Máte zkušenosti z Detroitu a z Caroliny. V čem je hlavní rozdíl?

Detroit je stabilní organizace, která vyhrává posledních dvacet let, zde v Carolině se udělaly změny před rokem a půl. Ron Francis se snaží vše překopat a nastavit to tak, aby se začalo vyhrávat tak jako v roce 2006, což je vidět na výsledcích a tým má šanci dostat se do play off. Já si myslím, že bychom tam i měli být.

Na soupisce je i váš krajan obránce Michal Jordán, ale moc nehraje...

Je to pro něho těžká situace, ale je nutné ocenit jeho pozitivní chování. Všichni si ho proto váží. Hodně hráčů by to zabalilo a šlo někam jinam. Jsme spolu kamarádi a necítím od něj žádné negativní emoce. Jsem rád, že je se mnou v mužstvu, jen bych si přál, aby více hrál.

Sledujete v druhé lize Slavii, odkud jste přišel?

Ze začátku jsem to velmi sledoval, protože můj bratr hodně nastupoval. Po výměně trenéra přestal hrát, takže už to tolik nesleduji. Pouze se podívám na výsledky. Samozřejmě bych  Slavii přál, aby se vrátila zpátky, protože patří do extraligy. Všiml jsem si, že stále noví hráči přicházejí a staří odcházejí a nevím jestli to je dobré, protože pak si musejí hráči na sebe zvykat. Ale to je rozhodnutí vedení klubu.

Reklama

Související témata: