Hlavní obsah

Jen žádnou paniku! Floridu inspiruje basket i série s Bostonem

Klidně se zeptejte útočníka Panthers Matthew Tkachuka, jak vidí druhý zápas finálové série Stanley Cupu, který se hraje v noci na úterý (od 2:00 SELČ), a bezstarostně odpoví: „Vyhrajeme, a pak nás čekají dva zápasy na Floridě.“

Foto: John Locher, ČTK/AP

Levé křídlo Floridy Panthers Matthew Tkachuk (uprostřed) pálí na gólmana Vegas Adina Hilla, brání Zach Whitecloud z Golden Knights (vlevo).

Článek

Nejlepší tým play off Východní konference úvodní porážka s Vegas (2:5) vůbec nezviklala. I když se jí přetrhla šňůra osmi floridských výher na cizích ledech. Mužstvo ze Sunrise v tuto chvílí inspiruje i basketbalový tým od sousedů z Miami, který ve finále NBA vyrovnal stav na 1:1 na palubovce Denveru. Hokejisté Floridy se ale ve vzpomínkách vrací také k sérii prvního kola s vysoce favorizovaným Bostonem, v níž prohráli tři ze čtyř úvodních duelů, aby z těch následujících dvanácti měli bilanci 11-1.

Nic velkého se nestalo, utěšují se v kabině Panthers. I když měli devítizápasovou herní pauzu, po dvou třetinách byl přece stav 2:2. A k tomu trefili tři tyčky. Ve třetí třetině ale následovalo několik špatných rozhodnutí a Vegas šanci využilo. To už se prý nebude opakovat.

„Rozhodně umíme zahrát líp. Mnohem líp," tvrdil útočník Sam Bennett. Kromě Bruins to ve vyřazovací části odnesli soupeři z Toronta a Caroliny. „V nepříjemných situacích jsme se už naučili chodit. Po první facce od Bostonu jsme se taky poučili. Neklesáme na mysli," dodal křídelník Ryan Lomberg.

V klidu zůstává i jeden z nejzkušenějších trenérů historie NHL Paul Maurice na floridské lavičce. „Prošel si tolika různými záležitostmi. Pořád nám říká, že na paniku není čas ani prostor. Udělali jsme chyby, ale zhodnotíme si je a nebudeme se stresovat," tvrdil útočník Panthers Anthony Duclair.

„Do NHL jsem přišel ve chvíli, kdy trenéři na hráče jen řvali," vzpomněl Maurice na své začátky na lavičce Hartfordu v polovině 90. let. Teprve 56letý kouč během 25 sezon odkoučoval v základní části 1766 zápasů (4. místo v NHL). V play off zažil až do letošní sezony největší úspěch s Carolinou, kterou v roce 2002 dovedl také do finále. V něm ale Hurricanes nestačili na Detroit.

„Nemyslím si, že bych teď měl na své hráče řvát. Chyby se stávají, ale nikdo svou práci nešidí. Všichni jedou na 100 procent," tvrdí Maurice.

Ale i tak se může stát, že Panthers pojedou domů za stavu 0:2 na zápasy. To by pak jejich vyhlídky na celkový triumf dost utrpěly. Posledním týmem, který zvedl nad hlavy Stanley Cup, i když prohrál úvodní dva zápasy finále, byl v roce 2011 Boston. Před 12 lety otočil finálovou sérii s Vancouverem, fanoušci Canucks to tehdy neunesli a demolovali centrum kanadského města.

Reklama

Související témata: