Hlavní obsah

Kanadsko-ruská dvouhlavá saň nahání Jágra. Uspěje?

Praha

Opět ukázala svoji sílu, dvouhlavá hokejová saň z Pittsburghu uštvala dalšího soupeře. Naposledy Tučňáci porazili New Jersey Devils 5:2. Sidney Crosby si připsal tři body, Jevgenij Malkin dva. Rus tímto přísunem přeskočil hranici 800 bodů v NHL. Oni dva už více než deset let v tomto klubu vévodí statistikám a pomalu se dotahují na duo Mario Lemieux, Jaromír Jágr.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Jevgenij Malkin z Pittsburghu a brankář Cory Schneider z New Jersey Devils. Zápas, kde si ruský útočník připsal 800. bod v NHL.

Článek

„Vynikající hráč, 800 bodů v této lize už něco znamená. On dokáže rozhodovat zápasy, to přesně pro nás dělá v těchto dnech. Jeho statistiky v početní výhodě i při hře pět na pět jsou v této sezóně vyrovnané. Vždy najde způsob, jak zvednout naši ofenzívu," chválil po zápase třicetiletého útočníka trenér Mike Sullivan.

Crosby s Malkinem v sezóně shodně dosáhli na 41 bodů, patří jim druhá a třetí příčka v bodování celé NHL. Kanaďan si v posledních pěti zápasech připsal osm bodů, Rus také. První hraje za Tučňáky dvanáctou sezónu, druhý o jednu méně.

První pětka v bodování historie klubu
1. Mario Lemieux1723 b.
2. Jaromír Jágr1079 b.
3. Sidney Crosby979 b.
4. Jevgenij Malkin801 b.
5. Rick Kehoe636 b.

Proti Ďáblům přeskočil Malkin hranici 800 bodů. „Jsem starý, hraju tu už deset let," smál se. "Číslo to je dobrý. Jsem rád, že jsem dnes vstřelil gól a vyhráli jsme, to je velmi důležité. Chci víc každý den, každý den trénuji a každý den chci odvést to nejlepší," citoval Malkina klubový server.

Rodák z Magnitogorsku se stal 158. hráčem v historii NHL, který pokořil tuto metu. Patří mezi nejvýraznější postavy klubu z města oceli, sám se přitom drží v ústraní. Média nevyhledává, rozhovor v šatně po zápase ano, více nemá moc chuť se prezentovat. Tuhle káru táhne Crosby, kanadské hokejové dítě.

V první pětce bodování Pittsburghu jsou tři Kanaďané, druhý je Čech, čtvrtý Rus. Celkem klubové bodování zahrnuje 620 hráčů. Pořadí na čele ale patrně dlouho nevydrží. Pokud tito dva zůstanou ještě pár let zdraví a produktivní, může se změnit i první místo.

Reklama

Související témata: