Hlavní obsah

Kdo je tady šéf? Boston udeřil v oslabení, střet těžkých vah proměnil ve spanilou jízdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že si to mezi sebou rozdají o Presidents‘ Trophy. Očekávaný souboj dvou nejlepších týmů NHL se však v noci na pátek proměnil v jednoznačnou záležitost. Východní vládci z Bostonu přejeli doma západní šéfy z Vancouveru 4:0 a dotáhli se na ně v čele celkové tabulky.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Jakub Lauko bojuje před brankou Vancouveru

Článek

Bruins i Canucks teď mají po 73 bodech, oběma zbývá odehrát 31 zápasů. Dá se mezi nimi čekat šavlovačka až do konce základní části.

Boston ‚Prezidenta‘ obhajuje, když v minulé sezoně zaznamenal rekordních 135 bodů. Vancouver naposledy ovládl základní část v ročníku 2011-12. O rok dřív se oba kluby utkaly ve finále Stanley Cupu, který po vypjaté sedmizápasové sérii uchvátili Bruins a frustrovaní fanoušci Canucks pak kanadské město proměnili v takřka válečnou zónu.

Kdo je tady šéf, ukázal Boston v TD Garden i v noci na pátek. Pod jasný výsledek se bodově podepsali i Pavel Zacha (1+1) a David Pastrňák (0+2). Hráči Bostonu povolili soupeřům jen 17 střel a všechny pochytal Linus Ullmark. „Úžasně jsme bránili,“ tvrdil švédský gólman. Po nezáživném souboji s Calgary (1:4) předvedli Bruins svou skutečnou úroveň.

Duel ovlivnily české tresty. Ale trochu nezvykle. Vyloučení Jakuba Lauka za držení ze 17. sekundy nevyužili hosté, ale po 15 sekundách skóroval domácí kapitán Brad Marchand. „Po téhle akci jsme se rozjeli,“ tvrdil Ullmark.

Druhý gól v oslabení dávali domácí během Pastrňákových dvou minut za katrem, kdy se prosadil Danton Heinen. „Neomluvitelné,“ zuřil kouč hostů Rick Tocchet.

Třetí a čtvrtý gól pak přidali Morgan Geekie se Zachou na začátku druhé třetiny. A bylo hotovo, protože Canucks na víc neměli. „Beru to na sebe,“ kál se gólman Vancouveru Thatcher Demko. Dvanáctizápasová bodová série jeho týmu skončila.

„Když vedete, jste pak trochu lehkovážnější. Ale to se nám nestalo,“ pochvaloval si kouč Bruins Jim Montgomery. „Střelili jsme se do vlastní nohy,“ tvrdil kapitán poražených Quinn Hughes. Poprvé od 4. ledna Canucka nezískali v zápase nic. Vrátit to Bostonu ale budou mít možnost v domácí hale už za dva týdny.

Reklama