Hlavní obsah

Když nejvíc gólů za 26 let ohrožuje v NHL zdraví: Mám tolik modřin, že je to až šílené

Ve snaze zvýšit počet vstřelených gólů přistoupilo vedení NHL před startem aktuálního ročníku k další redukci výstroje hokejových brankářů. Týden po začátku soutěže se zdá, že změna nese ovoce. Vždyť průměr zatím činí 6,5 branky na zápas, což je nejvíc od sezóny 1992/93. Ne všichni však sdílejí nadšení, nejvíc se ozývají brankáři, za které teď promluvil Brian Elliott z Philadelphie.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Brankář Philadelphie Brian Elliott.

Článek

Zmenšit se před sezónou musely chrániče hrudníku a rukou. Oproti těm předchozím ty současné podle Elliotta gólmany chrání nedostatečně.

„Už jsem kvůli tomu poslal pár e-mailů (viceprezidentovi hokejových operací NHL) Kayi Whitmorovi. Na rukách mám totiž tolik modřin, že je to až šílené," povzdychl si třiatřicetiletý Kanaďan, který v NHL působí už dvanáctou sezónu.

NHL vysvětlovala zmenšení chráničů i tím, aby muži v maskách likvidovali střely svou šikovností, nejen vhodným postavením v brankovišti. I to mělo vést k nárůstů gólů.

Problémem zredukovaná pěnová výplň

„Největším problémem je, že zredukovali pěnovou výplň na chráničích rukou. V praxi to ale vypadá tak, že každá střela, která neskončí v naší lapačce nebo vyrážečce na nás zanechá stopu," tvrdí gólman, který v NHL před Philadelphií nastupoval za Ottawu, Colorado, St. Louis a Calgary. V sezóně 2011/12 pak spolu se Slovákem Halákem získal v dresu Blues Jennings Trophy určenou gólmanům, kteří odehrají v sezóně za tým s nejmenším počtem inkasovaných branek alespoň pětadvacet zápasů.

„Mezi chráničem a rukou teď není žádný vzduch, takže puk trefí chránič a zároveň i kost a svaly. To proto, že tam nemáme žádnou pěnu. Střely prostě jdou přímo do rukou a s tím nesouhlasím," čílí se spoluhráč Jakuba Voráčka a Radko Gudase.

„Není pravda, že brankáři neměli i v minulosti po zápasech modřiny," uvedl Whitmore, jenž za svou patnáctiletou profesionální kariéru odchytal v NHL 155 zápasů.

Stejně jako u zmenšení betonů a nohavic, ke kterým došlo v minulosti, se i nyní u chráničů hrudníku a rukou stanovuje maximální povolená hranice na základě tělesných predispozic daného gólmana. V průměru šlo o úpravu vesty a výplně ramen o zhruba 2,5 centimetru.

Na stranu Elliotta se postavil i gólman Winnipegu Connor Hellebuyck. Najdou se ale i tací, kterým nová výstroj tolik nevadí. Třeba dvojka Toronta Garret Sparks nebo opora Vegas Marc-André Fleury. „Myslím, že to není zas tak hrozné. Nejsem velký brankář, i proto teď musím být v zápasech mnohem soustředěnější," řekl Fleury.

NHL bere stížnost s maximální vážností

Whitmore však bere Elliottovu stížnost s maximální vážností. A přiznává, že by k úpravě chráničů skutečně mohlo dojít, neboť žádný brankář by podle něj neměl při utkáních trpět bolestmi.

„Nechceme, aby brankáři byli při své práci potlučení. Nechceme vidět gólmany, kteří se bojí jít do brány chytat puky," prohlásil Whitmore.

Považujete rozhodnutí vedení NHL o redukci výstroje brankářů v zámořské soutěži za správný krok?
Ano. Padá více branek a to se fanouškům líbí.
11,3 %
Ne. Brankáře teď zápasy bolí a to jistě není dobré.
88,7 %
Celkem hlasovalo 4360 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Hrudník