Hlavní obsah

Kessel chce být po operaci nádoru brzy zpátky na ledě

BOSTON

Do dvou týdnů se chce vrátit na led hokejový útočník Phil Kessel z Bostonu, který se v pondělí podrobil operaci, při níž mu lékaři kvůli nálezu rakoviny odstranili pravé varle. Následná vyšetření ukázala, že se zhoubná nemoc nerozšířila do dalších částí těla.

Článek

Devatenáctiletý talentovaný hráč se o pozitivních výsledcích testů dozvěděl po napjatém očekávání v pátek, v sobotu pak poprvé od operace vystoupil na veřejnosti na tiskové konferenci v Bostonu. "Byla to velká úleva, ten týden jsem byl dost nervózní," řekl Kessel. O tom, že má rakovinu, se dozvěděl v sobotu 9. prosince, kdy ještě nastoupil v NHL proti New Jersey.

"Nemohl jsem tomu uvěřit. Hodně těžko jsem se s tím vyrovnával," prohlásil americký mladík, který zazářil na letošním mistrovství světa dvacítek ve Vancouveru i loňském MS osmnáctek v Českých Budějovicích a v Plzni, kde byl vždy nejproduktivnějším hráčem turnaje.

Od začátku prosince se Kessel necítil dobře, proto vyhledal týmového lékaře Davida Judge. Svěřil se mu s tím, že má na varlatech bulku. "Hned jsme šli na vyšetření a ultrazvuk potvrdil, že tam velmi malá boule je," řekl novinářům Judge. Pooperační vyšetření pak přinesla dobré zprávy. "Nikam se to nerozšířilo, výskyt byl omezen jen na oblast varlat," uvedl lékař.

"Všichni jsme rádi, že Phil nemusí absolvovat další léčebné procedury," prohlásil kapitán mužstva Zdeno Chára. Rakovinou varlat v minulosti onemocněl například cyklista Lance Armstrong, v jeho případě se však choroba rozšířila dál. Přesto ji dokázal porazit a později vyhrát sedmkrát Tour de France. Loni se podrobil operaci varlat kvůli rakovině čtyřicetiletý golfista Billy Mayfair a dva týdny po ní už absolvoval turnaj PGA.

Také Kessel počítá s brzkým návratem k hokeji. "Mohl by jít na led někdy po Vánocích," řekl kouč Bostonu Dave Lewis. "Je to prostě kluk, co podstoupil operaci. Zpočátku se bude vyhýbat kontaktům, nejspíš bude jen sám bruslit," dodal. O tom, kdy by se letošní nováček v zámořské soutěži mohl znovu zapojit do hry, slovo nepadlo. Kessel dosud odehrál 27 zápasů, v nichž dal pět gólů a zaznamenal čtyři asistence.

Reklama

Související témata: