Hlavní obsah

Klapne to? České překvapení si vylepšuje pozici na kempu Calgary. Motivací je mu Chára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled okamžitě zaujme svými parametry. Mít 203 centimetrů a bezmála 110 kilogramů je v současném zámořském hokeji unikum. Dvaadvacetiletý Adam Klapka ale v kempu Calgary před začátkem NHL neupoutal pouze svou výškou.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Hokejista Calgary Flames Adam Klapka (vpravo) v pěstním souboji s Vincentem Arseneauem z Vancouveru Canucks.

Článek

"Velkou motivací je pro mě Zdeno Chára, který má trochu podobný příběh jako já. Jako mladšího ho dlouho přehlíželi. Až později si ho zamilovali a byl to nejlepší obránce v lize," řekl běhěm přípravy kanadského týmu bývalý útočník Liberce na adresu slovenského beka, který před pár dny definitivně ve 45 letech ukončil skvostnou kariéru.

Klapka je podle mnoha ohlasů nejpříjemnějším překvapením kempu Flames. Jeho hra sice občas působí trochu 'syrově' a bude potřeba s ním popracovat ve farmářském týmu Wranglers v AHL, Klapkův potenciál se ale ještě zdaleka naplno nerozvinul. Český dlouhán je navíc pravák a těch není ani u Flames nikdy dost.

"Vidím z něj jen spodní půlku," říkal s úsměvem o třicet centimetrů menší spoluhráč Matthew Phillips. "On má takové zvláštní vlastnosti. Je to velký kluk, ale čas od času ukáže i šikovné ruce a střílí bomby. Jakmile lépe pochopí, kdy a kde má být a jak kontrolovat puk, tak může být velkým přínosem."

Flames podepsali s Klapkou smlouvu v květnu a žádný velký rozruch v Kanadě to nevzbudilo. Už na nováčkovském kempu ale odchovance Slavie označil kouč Darryl Sutter za vůbec nejlepšího hráče.

V přípravě s Vancouverem se Klapka taky stačil porvat. Ale tady byla patrná jeho nezkušenost. Za celou dobu potyčky nepřišel na to, jak menšího protivníka pořádně chytit.

"Zeptal se mě a já neodmítl. Nejsem člověk, co by říkal ne. To se pak cítím trochu špatně," tvrdil český dlouhán.

Když ale Flames po pátečním tréninku zužovali sestavu, Klapka řez přežil.

"Každý vidí, jak je velký, ale pro mě vynikají jiné věci: jeho znalost hry na tak mladého kluka. A pak ty jeho ruce. To jsou věci, které se nedají naučit. Buď je máte, nebo ne," tvrdil kouč Sutter.

Trenér Anthony Noreen z týmu Tri-City Storm v USHL měl necelé dvě sezony možnost Klapku vést a jeho výkony v Calgary není vůbec překvapený.

"Adam je totiž neuvěřitelný atlet. Mimo led je fantasticky koordinovaný. Takže jsme prostě cítili, že v určitém okamžiku to všechno přenese i na hřiště," vyprávěl pro Calgary Sun kouč Noreen, který byl spíš překvapený, že Klapku si při draftu nikdo nevybral.

"Šokovalo mě to. Snažil jsem se to vysvětlit co nejvíce lidem, kteří chtěli naslouchat. Nevím, kolik je dvoumetrových křídel, která jsou koordinovaná, umí bruslit a nebrzdí spoluhráče ani tým. Je to kluk, který přidá ofenzivu každé lajně, ve které hraje. A k tomu je velký a tvrdý. Splňuje všechny požadavky, které hledáte."

Naštěstí ale mají Flames skauta Dereka MacKinnona. Ten už před lety objevil při tripu do Česka pro NHL gólmana Davida Ritticha.

"MacKinnon je anglický výraz pro hledání českých hráčů," vtipkoval generální manažer klubu Brad Treliving.

Klapka s Flames uzavřel dvouletou smlouvu a postupně se začíná přibližovat vysněné soutěži.

"Měl bych hrát přímočaře, chodit do těla, být agresivní u branky a taky chránit spoluhráče. Moje výška je pro tyhle situace ideální," uvědomuje si Klapka, o němž podal v Calgary pochvalné reference i jeho liberecký spoluhráč a bývalý bek Flames Ladislav Šmíd.

Pokud všechno klapne, mohl by to pro tým z Alberty hezký český objev. A Klapka by se navíc v žebříčku nejvyšších útočníků historie NHL vyrovnal Johnu Scottovi, který je na čele žebříčku. Tomu celkovému vévodí s 206 centimetry Chára, pracovitý idol pražského rodáka.

Reklama

Související témata: