Hlavní obsah

Nepustit Rusy na NHL v Praze? Jsem totálně proti válce, mám z ní slzy v očích, říká Hadamczik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový trenér Alois Hadamczik, který je od červnové volby prezidentem Českého svazu ledního hokeje, dostává v pořadu Příklep na Sport.cz otázku, jaký je jeho názor na start Rusů v zápasech NHL konaných v Praze. „Že řekneme: zrušme zápasy, to bych chápal, ale říct týmu, že z toho týmu vyloučíme někoho ven, tak bychom vlastně do budoucna narušili psychologii těchto kluků,“ odpovídá moderátorovi O2 TV Sport Honzovi Homolkovi.

Co říká Alois Hadamczik na účast ruských hokejistů v pražských zápasech NHL? Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

 
Článek

70letý funkcionář se také pozastavuje nad reakcemi veřejnosti na své předchozí výroky směrem k českým hokejistům v KHL. „Když jsem řekl, že nebudeme kopírovat Švédy a Finy, a že je to věc toho jedince, který nese zodpovědnost, a taky to může dospět k tomu, že ho tam někde zabijí, nebo mu nedají výplatu, tak jsem byl u části populace oblíben a u části neoblíben," zmiňuje Hadamczik.

Nicméně hokejový svaz nakonec sáhl k podobnému řešení jako severské země, jen nezakázal účast hráčů z KHL na reprezentačních akcích striktně. Výjimkou je, že mohou být nominováni ti, kteří už měli podepsanou smlouvu před válečným konfliktem, což se momentálně týká Libora Šuláka a Michala Jordána.

Alois Hadamczik o volbě nového generálního manažera hokejové reprezentace.Video: Sport.cz

„Podepsali před válkou smlouvu, IIHF nevyloučila Rusko, teď máte smlouvu, nemůžete se z ní vyvázat, přestanete hrát, nedají vám transferkartu, ještě dostanete pokuty a nebudete mít výplatu," hájí zmíněnou dvojici.

Zatímco Češi, Švédi nebo Finové opouštěli Rusko, hráči z jiných zemí přibyli. V KHL je i překvapivé jméno. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

„Víme, že ruská vláda nezná žádné hranice. Já nebudu nikoho odsuzovat, nikoho kritizovat, budu se starat o hokej. Jsem totálně proti válce, proti tomu, co tam předvádějí, koukám na zprávy, vnímám ty věci, mám slzy v očích, když to vidím," kritizuje počínání Ruska.

„Když tady byli Ukrajinci, měli jsme je na buly. Zdarma jim sehnali ubytování, dali jim stravu, pomohli jsme jim, hlásím se k tomu, ale všechno má své meze. Můžeme být proukrajinští, ale musíme se dívat dneska, jak už si lidé taky stěžují, že už i naši lidé také potřebují pomoct," říká Alois Hadamczik v Příklepu.

Celý pořad z produkce Sport.cz si můžete přehrát nejen ve formě videa, ale také jako podcast.

Reklama

Související témata: