Hlavní obsah

Konec univerzitní arény v NHL? Coyotes se mají přesunout do Utahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně za týden odehrají doma poslední zápas sezony. Pro hokejisty Arizony to bude rozlučka s letošní sezonou, ale možná také s univerzitní halou v Tempe i celým státem Arizona. Ve hře je totiž prodej klubu a přesun do sousedního státu Utah. Konkrétně pak do Salt Lake City.

Foto: Matt Kartozian, Reuters

Hokejisté Arizony se radují z branky.

Článek

Podle zámořských zdrojů se navíc nejedná o pouhou spekulaci. Frank Seravalli z Daily Faceoff uvedl, že dle jeho zdrojů už byli samotní hráči Coyotes informováni o tom, že došlo k ústní dohodě mezi současným majitelem klubu Alexem Meruelem a společností Smith Entertainment Group vedené Ryanem Smithem.

Smith vlastní basketbalový klub Utah Jazz, jenž hraje právě v Salt Lake. Stál by také o to, aby se ve městě hrál nejlepší hokej. Minulý týden dokonce na sociální síti X založil anketu, ve které mohli lidé navrhnout, jak by se klub měl jmenovat, pokud se podaří, aby se v Utahu hrála NHL.

„Hokej tu byl vždy velké téma, jen se ho nepodařilo povýšit na úroveň NHL,“ uvedl Smith pro The Athletic. Šestačtyřicetiletý miliardář zaujal pozici agresivního byznysmena a snaží se udělat pro přesun NHL do Salt Lake maximum. Coyotes jsou v tomto směru pro něj ideálním cílem, protože jejich situace v Arizoně není zrovna růžová. Pokud se jim nepodaří vyřešit problémy s vlastní arénou, budou zcela jistě adeptem na co nejdřívější relokaci.

Na setkání generálních manažerů na Floridě minulý měsíc však zástupce šéfa ligy Bill Daly indikoval, že na přesun Coyotes už od příští sezony je možná příliš pozdě. „Pravděpodobně k tomu nedojde. Nevěřím v to,“ uvedl Daly.

Podobnou pozici ale vedení soutěže zaujalo také na jaře 2011, kdy šéf ligy Gary Bettman 20. května odmítl, že by se organizace Thrashers stěhovala z Atlanty do Winnipegu, aby o jedenáct dní později vystoupil na tiskové konferenci v kanadském městě, kde relokaci klubu potvrdil.

Podle Daily Faceoff navíc liga s přesunem Coyotes částečně počítá. Na příští ročník už pracuje se dvěma verzemi rozpisu zápasů. V jednom figurují Coyotes stále v Arizoně, ve druhém se kalkuluje s jejich přesunem do Utahu.

Coyotes už od roku 2022 hrají zápasy NHL v univerzitní Mullett Areně. Tam se přesunuli poté, co klub odmítl podepsat nájem na dalších 20 let v Gila River Areně, kde původně hrál.

Do Mullett Areny se však vejde maximálně pět tisíc lidí a Coyotes zatím marně hledají způsob, jak vybudovat moderní arénu odpovídající soutěži, ve které hrají. Návrh z května loňského roku na výstavbu nové arény v arizonském městě Tempe za více než dvě miliardy dolarů obyvatelé města odmítli. Dohodu s majiteli Mullett Areny mají ještě na příští rok.

Reklama

Související témata: